Насловна Колумне Хм, другови!

Хм, другови!

0
Knežević
Мило Ђукановић и Душко Кнежевић

Пише: Сибин

Аристотел поручује: „О пријатељи моји, нема пријатеља!“

Ди Кеј нас је на сиров начин упознао са овом горком истином на коју је филозоф указао пошто је суграђанима завирио у ћуд, изгледа, претходно се дубоко разочаравши у њих. А и како не би, ипак је ријеч о филозофу…

W3Schools

Путем Инстаграма, Д. К. пласира албум у коме су се у срећна свршена времена пријатељи дружили `на високој нози`, у дијамантским дестинацијама, безмало у срећи & весељу, не познајући муке овоземаљског живота, нити огроман задатак који се састоји у томе да се буде човјек, а шта је то човјек, пита се онај у кога се овдје упрактиковало заклињати, но не и читати.

Дакле, бизнисмен у бјекству открива да, очито, међу набуџеним скоројевићима пријатељство, нажалост, није могуће, будући да је новац ђаво и, прије или касније, све поквари, користећи у те сврхе човјека, ту кварљиву робу.

Зато, на вријеме треба укључити диктафон у штеку (још једном провјерити батерије!), јер никад не знаш ко из најужег круга тежи да те – што рекли стари – спрца. (Некад је то школски друг, каткад, богме, шеф.)

Има нечег фасцинантног у открићу да се нико други до банкар дубоко разочарао у принцип – пријатељства!

Како је, заиста, пријатељство мушки изум, од истог увијек већ очекујемо и сцену херојства… Сјетимо се да је Хемингвеј писао о рату и истини која пребива у пријатељу!

Авај, Д. К. је искусио нешто попут трауме, јер је био нагнан да се отргне од фигуре симболичког ауторитета, који је још модел за нај-нај једном друштву које је суштински у многочему неслободно и патничко, затомљено и недовршено, те је као такво најсигурније у тоталитарном режиму искључења и казне, васпитне мјере структуиране да понизи и отуђи.

Тако горенаведено упућује на закључак: оваква држава може бити само представа полицијске свијести!

(Ди Кеј нам даје још једну у низу афера у којој овог пута имамо материјал – како се разорило пријатељство, изум по којем се разликујемо од животиње утолико прије што се садржи управо у Говору.)

Прочитајте још:

Тужилаштво провјерава гувернера Жугића због Атлас банке

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here