Насловна Политика Галијашевић: Терористички потенцијал у БиХ данас је опаснији него 11. септембра 2001.

Галијашевић: Терористички потенцијал у БиХ данас је опаснији него 11. септембра 2001.

0
Dzevad galijasevic
Џевад Галијашевић

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић тврди да је терористичка структура у БиХ, која је 11. септембра 2001. учествовала у организацији и самом нападу на САД, данас много јача и опаснија него што је то била прије 18 година.

Галијашевић за Инсајдер, између осталог, тврди да је „терористички систем у БиХ данас најјачи у Европи“, те да, према његовим ријечима, представља огромну пријетњу миру не само у БиХ, већ у цијелој Европи, па и свијету.

– У извјештају на скоро 500 страна, који су усвојили амерички Сенат и Конгрес, описан је читав догађај од 11. септембра 2001. године. У том извјештају БиХ се помиње на више мјеста, и то као мјесто гдје су се поједини нападачи на САД обучавали, али и као земља чије су држављанство имали поједини починиоци тог терористичког акта. Оно што данас сигурно знамо јесте то да је главни оперативац и извршилац те терористичке акције, Мухамед Ата, боравио у БиХ, да је имао држављанство БиХ и да је шест мјесеци прије напада проводио вријеме у селу Бакотић код Бочиње, у којем се налазила велика муџахединска заједница. Накнадним извјештајима, који су уврштени у извјештај Конгреса и Сената САД, утврђено је да је главни организатор терористичког напада 11. септембра био Халид Шеик Мухамед, те да је имао сарадника Ремзи бин Ал-Сибиха. Њих двојица су такође били у БиХ, а главни организатор Халид Шеик Мухамед имао је држављанство БиХ под именом Ел Мухамед Халид. Терористички потенцијал БиХ је поред терористичког потенцијала Саудијске Арабије имао најзначајнију улогу у извођењу 11. септембра – каже Галијашевић.
Он тврди и то да се у БиХ и даље налази снажна терористичка структура, која је, према његовим ријечима, имала учешће у готово свим већим терористичким нападима у Европи и САД послије 11. септембра 2001.

W3Schools

– Након 18 година тај терористички систем, који је грађен још од 1992, пуно је јачи и пуно озбиљнији. Данас је тај систем и финансијски и политички самоодржив. Он има своје сараднике у обавјештајним службама БиХ. Тај терористички систем је способан да пошаље неколико стотина људи на ратишта у Сирију, а да не буде санкционисан. Тај систем је способан да упркос извјештајима УН-а који наводе да се у БиХ налази седам терористичких организација, тзв. невладиних организација које финансирају тероризам, омогући да те организације и даље несметано дјелују. Ниједно лице од пет имена које се и данас налазе на листи Савјета безбједности УН никад није ухапшено, нити су истјерани из БиХ. Тај систем данас представља озбиљну пријетњу европском и свјетском миру. Ако погледате све важније терористичке акције, видјећете учешће тог система и терористичких организација из БиХ на многим тачкама. Видјећемо Сулејмана Таловића у САД који изводи терористичку акцију. Видјећемо терористичке акције и покушаје напада на њујоршки метро, који је радио Адис Медуњанин. Видјећемо учешће тог система у Батаклану у Паризу, учешће у Лондону, на жељезничкој станици у Шпанији. Свугдје ћемо видјети лица из БиХ, упаљаче за минско-експлозивна средства из БиХ, на мјестима терористичких напада у Француској откриваће се аутоматске пушке из БиХ које изазивају покољ – истиче Галијашевић.

Фото: Robert Giroux/Getty Images

Он, такође, тврди да је оно што назива терористичким системом у БиХ данас пуно опасније зато што институције безбједности БиХ, како каже, пружају заштиту потенцијалним терористима.

– Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА) БиХ је извор контраобавјештајне заштите таквих људи у овој земљи, будући да она у својим редовима има пар стотина оних који су у рату сарађивали са тим лицима, са њиховим војним формацијама, са одредом „Ел муџахид“, тзв. египатском или алжирском групом.

Дојучерашњи ратни саборци, раније кроз агенцију АИД, а данас кроз ОБА, директно подржавају логистички, информационо и обавјештајном заштитом такве људе, што овај терористички систем чини најјачим у Европи.

Не постоји јача терористичка структура од ове коју има БиХ. Она је зато развила стотине вехабијских насеља у БиХ, 22 паралелна џемата, скоро хиљаду НВО и добила подршку преко 100.000 лица. Од тих 100.000 лица, који се у БиХ налазе као подршка терористичком систему, њих најмање 5.000 пролази кроз све евиденције безбједносних структура у региону и у самој БиХ, а да се истовремено не предузима ниједна озбиљнија мјера против њих – тврди Галијашевић.

Извор: Инсајдер

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here