Naslovna Naslovna „Evrovizija“ na srpskom i engleskom: Svoji, a tuđi

„Evrovizija“ na srpskom i engleskom: Svoji, a tuđi

0
Svoji na engleskom

Piše: Miloš Stanojević

Jedan nebitan festival ( „Evrovizija“) izazvao je veliku pažnju na DPS medijima. Reklo bi se da je nastup crnogorskog predstavnika na toj sceni od globalnog i međugalaktičnog značaja i da bi prolazak domaće grupe u drugi krug omađijao Evropljane i ubrzao prijem njihove nezavisne u EU. I na kraju, ćorak. Ništa od prolaska, nego povratak kući! Iako su pomenuti mediji korektno objavili izvještaj o tome i čak naglasili kao pozitivan primjer poziv srbijanskog predstavnika da gledoci iz Srbije glasaju za Crnu Goru, između redova se mogla pročitati tuga zbog lošeg plasmana i žal za propuštenom šansom. 

Uzimajući u obzir veličinu Crne Gore i broj stanovnika uvijek mi se činilo da je veliki uspjeh kada bilo ko iz bilo koje oblasti barem učestvuje na nekoj evropskoj ili svjetskoj smotri. Biti u društvu takozvanih velikih i bogatih zemalja, pa i u ovom muzičkom nebitnom festivalu, je uspjeh i znači puno za međunarodnu afirmaciju jedne tako male zemlje kao što je Crna Gora. Međutim, to je samo jedna strana medalje, dok je ona druga mnogo ružnija i pokazuje crnogorsku novokomponovanu DPS malograđanštinu i primitivni palanački duh. Posebno se u tome ističu predstavnici RTCG-a koji su vođe i inspiratori tih evrovizijskih ekspedicija. Među njima, kao slučajno, nalaze se dukljanske vedete aktuelne vlasti, koji od toga imaju više nego pristojne prihode. Poneki se samo tom prilikom i pojave u medijima, pa je veliko pitanje šta oni rade u međuvremenu i zbog čega svakog mjeseca primaju platu.

W3Schools

Žao mi je mladih ljudi koji su tamo nastupili, jer su vjerovatno željeli da postignu nešto više, ali mi nije žao ekipe iz RTCG-a, koja bi prolazak dalje sigurno iskoristila za vulgarnu propagandu montenegrinskog DPS projekta. Uostalom zbog toga su tamo i otišli, ali ovoga puta su ostali kratkih rukava, a svi mi možemo da odahnemo i mirno zaspemo. Da su prošli dalje vjerovatno bismo tu pjesmu morali da učimo napamet i da je recitujemo djeci pred spavanje. I to na engleskom jeziku!

Ovo zadnje, odnosno izvođenje pjesme na engleskom, nekako mi je najviše zasmetalo. Istina, nijesu samo oni pjevali na engleskom, već to rade i ostali pjevači iz evropskih zemalja, jer valjda misle da su nekako više evropski obojeni kada pjevaju na tuđem, a ne na svojem jeziku. I u tom grmu čini mi se da leži trojanski zec malih zemalja, a to su većinom one čije države još nijesu postale ni punoljetne. Njima se čini da će biti bolje primljeni ukoliko što manje budu svoji, a što više tuđi. Toj frustraciji podlegli su i ovi iz RTCG-a i na taj način pokazali da su manji i od svoje ionako male malenkosti!

Nasuprot njima predstavnik Srbije je otpjevao pjesmu na srpskom i prošao dalje. Pored toga se nije kitio državnim bojama, poput ovih iz Crne Gore. Ne kažem da je to presudilo za prolazak dalje, ali je nekako časnije i poštenije napustiti bitku sopstvenom odlukom i sopstvenim opravdanjem i to na srpskom jeziku i vratiti se kući uzdignutog čela. Ovako ovi domaći Englezi niti su vino niti voda, pa će ih vjerovatno već sjutra svi zaboraviti. I to sa pravom i ne zbog njihove krivice!

POSTAVI ODGOVOR:

Please enter your comment!
Please enter your name here