Naslovna Politika EU ostaje slomljena – Kina i SAD jedine imaju veliku korist od...

EU ostaje slomljena – Kina i SAD jedine imaju veliku korist od Bregzita

0
Bregzit-1
Foto: AP

Predviđa se da će Kina i SAD ostvariti ogromnu korist ako Velika Britanija napusti Evropsku uniju bez dogovora, piše b92.

To je zato što će Evropa ostati „slomljena“ zbog razvoda od Britanije, rekao je profesor ekonomije Ričard Volf.

U srijedu, Brisel se saglasio da se rok za Bregzit produži do 31. oktobra, čime će London dobiti još šest mjeseci da pronađe „najbolje moguće rešenje“ za napuštanje bloka.

W3Schools

Međutim, biznisi unutar Britanije i širom Evrope žele da se ova „beskrajna sapunica“ reši, objašnjava Volf.

„Najgora stvar je neizvesnost oko toga. Niko ne zna da li da investira u jedan ili drugi dio Evrope, jer ne znaju šta će Evropa značiti u smislu toga gde mogu da prodaju, gde mogu da kupe i kakvu zaradu mogu da ostvare“, rekao je on.

U međuvremenu, novi dokument Ujedinjenih nacija o istraživanju pod nazivom „Bregzit bez dogovora: trgovinski dobitnici i gubitnici“ upozorio je da će povlačenje Velike Britanije „promijeniti sposobnost zemalja koje nisu članice EU da izvoze na tržište Velike Britanije“, ostavljajući prostor za druge igrače da „uskoče“.

U tom slučaju, kineski izvoz u Veliku Britaniju mogao bi porasti na 10,2 milijarde dolara, dok se očekuje da će izvoz SAD porasti za 5,3 milijarde dolara.

„Takav ishod se može objasniti činjenicom da će britanski trgovinski partneri morati bukvalno da izaberu strane u „dramatičnoj“ ekonomskoj i političkoj reorganizaciji“, istakao je profesor. Na primer, Italijani su već potpisali ugovor sa Pekingom.

„Ako razbijete Evropu, ako Francuska ili Njemačka vide da će morati da izaberu strane, nije jasno u kom će pravcu ići – sa SAD i gspodinom Trampom, koga ne vole, sa uništenom Britanijom, koju posmatraju ili sa uzlaznom Kinom“, rekao je Volf.

„Mogli bismo videti dramatičnu reorganizaciju sveta, politički i ekonomski, jer se jedan od velikih blokova moći, Evropa, bukvalno raspada“, dodaje ekonomista.

POSTAVI ODGOVOR:

Please enter your comment!
Please enter your name here