Насловна Политика ЕУ остаје сломљена – Кина и САД једине имају велику корист од...

ЕУ остаје сломљена – Кина и САД једине имају велику корист од Брегзита

0
Bregzit-1
Фото: АП

Предвиђа се да ће Кина и САД остварити огромну корист ако Велика Британија напусти Европску унију без договора, пише б92.

То је зато што ће Европа остати „сломљена“ због развода од Британије, рекао је професор економије Ричард Волф.

У сриједу, Брисел се сагласио да се рок за Брегзит продужи до 31. октобра, чиме ће Лондон добити још шест мјесеци да пронађе „најбоље могуће решење“ за напуштање блока.

W3Schools

Међутим, бизниси унутар Британије и широм Европе желе да се ова „бескрајна сапуница“ реши, објашњава Волф.

„Најгора ствар је неизвесност око тога. Нико не зна да ли да инвестира у један или други дио Европе, јер не знају шта ће Европа значити у смислу тога где могу да продају, где могу да купе и какву зараду могу да остваре“, рекао је он.

У међувремену, нови документ Уједињених нација о истраживању под називом „Брегзит без договора: трговински добитници и губитници“ упозорио је да ће повлачење Велике Британије „промијенити способност земаља које нису чланице ЕУ да извозе на тржиште Велике Британије“, остављајући простор за друге играче да „ускоче“.

У том случају, кинески извоз у Велику Британију могао би порасти на 10,2 милијарде долара, док се очекује да ће извоз САД порасти за 5,3 милијарде долара.

„Такав исход се може објаснити чињеницом да ц́е британски трговински партнери морати буквално да изаберу стране у „драматичној“ економској и политичкој реорганизацији“, истакао је професор. На пример, Италијани су већ потписали уговор са Пекингом.

„Ако разбијете Европу, ако Француска или Њемачка виде да ће морати да изаберу стране, није јасно у ком ће правцу ићи – са САД и гсподином Трампом, кога не воле, са уништеном Британијом, коју посматрају или са узлазном Кином“, рекао је Волф.

„Могли бисмо видети драматичну реорганизацију света, политички и економски, јер се један од великих блокова моц́и, Европа, буквално распада“, додаје економиста.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here