Naslovna Politika DSS: Odnose Srbije i Francuske uskladiti sa stepenom podudarnosti interesa dve države

DSS: Odnose Srbije i Francuske uskladiti sa stepenom podudarnosti interesa dve države

0
Vucic-Makron-DSS
Foto: AFP

Do posjete francuskog predsjednika Makrona Srbiji dolazi u vremenu u kome je natpis na Spomeniku zahvalnosti Francuskoj „Volimo Francusku kao što je ona volela nas 1914-1918“ poodavno izgubio smisao s obzirom na politiku koju Francuska vodi prema Srbiji od 1999. godine, saopštili su danas iz Demokratske stranke Srbije.

Oni ocjenjuju da spoljna politika Srbije, pa time i bilateralni odnosi sa Francuskom ne treba da se zasnivaju na snishodljivom očuvanju nekadašnjih prijateljskih odnosa, već u skladu sa današnjom podudarnošću interesa naše dve države.

„Zato ne sme da se izgubi iz vida da je politika Francuske, kao jednog od promotera nezavisnosti Kosova, suprotna srpskom interesu u najvažnijem državnom pitanju, jer se zalaže da Srbija prizna nezavisnost Kosova kroz formu dogovora sa Prištinom“, naglašavaju iz DSS-a i dodaju:

W3Schools

Ne sme da se zaboravi da je Francuska učestvovala u NATO agresiji na Srbiju, koju danas Jelisejska palata zvanično naziva „nerazumevanjem iz 1999. godine“, da je francusko pravosuđe odbilo da Srbiji isporuči Ramuša Haradinaja, da je je Srbija teško ponižena prilikom održavanja svečanosti povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata.

Poseta francuskog predsednika Makrona bi mogla sa srpskog stanovišta da bude važna i uspešna samo ukoliko se danas suprotstavljeni interesi i stavovi Srbije i Francuske o najvažnijim političkm pitanjima približe srpskim.

Dotle, svako veličanje nekadašnjeg, a danas nepostojećeg prijateljstva i žrtvovanje nacionalnih interesa zarad dolaska bilo kog francuskog investitora Demokratska stranka Srbije najoštrije osuđuje, zaključili su u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR:

Please enter your comment!
Please enter your name here