Насловна Политика ДПС са ”трибина” посматра черупање опозиције у Одбору: Изборне реформе се гуше...

ДПС са ”трибина” посматра черупање опозиције у Одбору: Изборне реформе се гуше опозиционим сујетама и калкулацијама

0
Посланици опозиције прије него што су напустили салу (Фото: Борис Пејовић)

Скупштински Одбор за свеобухватну реформу изборног и другог законодавства наставиће са радом вјероватно тек у октобру, након што се Административни одбор изјасни о евентуалном уласку још једног представника опозиције у то скупштинско тијело.

Сједница Одбора јуче је прекинута након што су представници опозиције напустили салу, због чега није било кворума за рад.

Уколико Административни одбор прихвати захтјев за повећањем броја чланова Одбора за изборне реформе, то скупштинско тијело могло би наставити са радом тек у октобру. Јер, о евентуалном именовању нових чланова треба да се изјасни Скупштина која са редовним засједањем почиње у октобру.

W3Schools

Ванредна сједница прије тога мало је извјесна јер је за то потребно најмање 15 дана да се закаже, а на дневном реду се осим избора и именовања мора наћи и предлог неког закона који треба усвојити по хитном поступку. То је већ урађено да би крајем августа два посланика Демократа Момо Копривица и Данило Шарановић били именовани за чланове Одбора.

С друге стране, Административни одбор може одбити предлог Посебног клуба посланика чиме би Одбор за изборне реформе могао да настави са радом у постојећем саставу.

Јучерашњу сједницу је први напустио посланик Социјалдемократске партије (СДП) Рашко Коњевић јер је одбијен његов захтјев да се она одгоди док Административни одбор не размотри захтјев Посебног клуба посланика да Александар Дамјановић буде члан Одбора.

Прошло је 20 дана, није ни заказана сједница Административног на којој би се расправљало о захтјеву Посебног клуба. Није добро да кренемо са радом, а да ту дилему нијесмо ријешили“, казао је Коњевић и истакао да ће поштовати сваку одлуку Администартивног одбора.

Након што је посланик СДП-а изашао из сале, сједницу су напустили и представници Демократа Момо Копривица и Данило Шарановић наводећи да Одбор нема кворум за даље гласање.

Нема услова за даљи рад. Јасно је да се ради о опструкцији по политици Мила Ђукановића, Ранка Кривокапића и Предрага Булатовића“, казао је Копривица.

Упозоравајући да Одбор не смије да функционише под сјенком било каквих нерегуларности, самостални посланик Неђељко Рудовић је позвао на политички дијалог и након тога напустио сједницу.

Предсједник Одбора Бранимир Гвозденовић затражио је затим политичке партије да уложе додатан напор како би дошли до новог изборног законодавства “јер се превише времена изгубило”. Он је подсјетио да Одбор има заказане састанке са представницима Венецијанске комисије и ОЕБС-а.

Коњевић је након сједнице упутио захтјев да се Административни одбор хитно изјасни о захтјеву посебног клуба посланика да Александар Дамјановић буде члан Одбора за изборне реформе, док је Копривица током сједнице тражио да се предложе измјене одлуке о формирању Одбора којима би се повећао број чланова тог скупштинског тијела.

Демократе су уочи расправе предале предлог одлуке о формирању седам пододбора са роковима за измјене закона. У предлогу се, између осталог, предлаже да пододбори засједају најмање два пута недјељно, као и да се одлуке доносе консензусом. Подоборима би, како се наводи, руководили предсједник и замјеник као и да три пододбора воде представници опозиције. Одбор није расправљао о предлогу Демократа јер је сједница прекинута.

Подсјећајући да је Одбор и раније имао пододборе, Копривица је на прес конференцији након сједнице казао да то скупштинско тијело ништа није радило. Он је цитирао дио извјештаја пододбора којим руководи Марта Шћепановић у коме се наводи да је “након одржавања избора 2020. године потребно формирати радну групу која ће за задатак имати свебухватнију реформу изборног законодасвтва”.

Ово говори о намјери да се минирају изборне реформе, да се симулира процес мијењања изборног законодавства. То је план, а видјели сте данас извођаче радова у виду појединих чланова Одбора. Најкраће речено, планирали су пљачку наредних избора”, казао је Копривица.

Посланик ДПС-а Предраг Секулић саопштио је да је опозиција показала неозбиљност и  и неспремност да се ради на изборним законима. “Нажалост, ту неозбиљност су демонстрирали пред нашим гостима из ЕК и ОЕБС-а”, преноси ДПС изјаву посланика.

Демократе долазе на састанак са представником ЕК

Алудирајући на најаву ДФ-а да ће тражити измјене Устава којима би се, између осталог, регулисала права Срба, Момо Копривица је казао да се се у активностима пододбора који предводи Булатовић не помиње заштите права Срба.

“Све су лагали и вас, и цијелу јавност. Срби им служе само за дневнополитичку употребу и за поткусуривање у политичке сврхе“, оцијенио је он.

Копривица је рекао да ће он и Шарановић присуствовати сједници Одбора на којој ће данас учествовати представник Европске комисије (ЕК) Кристијан Данијелсон. Он је поновио и да Демократе не прекидају бојкот Скупштине, нити одустају од захтјева за формирање техничке Владе.

“И 2016. је постојала и Влада изборног повјерења и посебан одбор. То двоје једно друго не искључује, али треба да се унаприједе рјешења”, казао је Копривица.

ДФ је синоћ реаговао, поручивши иронично да ће сва три мјеста уступити дугогодишњим Булатовићевим сарадницима Невену Гошовићу, Велизару Калуђеровићу и Владимиру Вујовићу.

“Тако ће све оно што су научили од Предрага Булатовића, а тиче се заједничке ‘крађе’ избора, имати прилику да примијене у раду овог одбора,” наводи ДФ.

(Вијести)

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here