Насловна Насловна Додик: Сви Срби ће се ујединити – кад-тад

Додик: Сви Срби ће се ујединити – кад-тад

0
Dodik
Милорад Додик

Ако хоћемо стабилан Балкан, онда се он мора редефинисати на начин да буду обједињени простори гдје су већински доминантни народи. Међутим, ми смо овдје експеримент који није дозволио да се народи разграниче на историјски начин, да изграде своје државе и онда покушају да сарађују и граде пријатељство, него смо остали у тињајућем сукобу око многих питања. Све док имате проблем граница и отетости територије, не можете да обезбиједите трајан мир.

Овако у интервјуу за „Новости“ Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ, коментарише идеју о разграничењу са Албанцима и напомиње да Српска отворено прати политику Београда и прихватиће све што Србија изабере као дефинитивно решење.

Остајете ли при свом ставу – ако Косово* добије столицу у УН, РС ће прогласити независност?

W3Schools

– Наравно. То није спорно. Ми смо већ одвојени, само то није проглашено. БиХ је потпуно подијељено друштво. Држава не функционише, већ постоји нека њена имагинација. Дејтонски споразум је „склепао“ ту земљу која нема ништа заједничко, а ми сад треба да покушамо да направимо неку заједничку политику. То не иде.

Недавно сте у Нишу казали да су пред Србијом и Српском деценије уједињења. Хоћете ли то можда убрзати?

– Хоћу ако будем могао, али нијесам авантуриста и нећу народ увести у страдање или избјеглиштво. Сматрам да ће се у геополитичком и регионалном кретању створити један моменат када ће уједињење бити могуће. Немам дилеме да ће се то десити, само се бојим да ја, или неко други, тај моменат не пропустимо.

Поново сте активирали мапу српске државе на Балкану, овај пут и са деловима Црне Горе?

– То је хипотетичка прича, а ја имам право да промишљам. Најстабилније би било када би се Срби објединили у једној перспективној држави Србији. Нијесмо никада никога у историји напали, па нећемо ни сад. Тај простор припада нама. Како ће неко из Сарајева моћи да каже да је Бањалука његова? Није његова, већ наша, српска. Она осећа да припада Србији. Сви то мисле и 99 одсто Срба сматра да је то Србија, а други могу да се боре против тога колико хоће, џаба им.

Мислите ли да би протести у Београду могли да доживе „мајданизацију“ и да ли је то интерес западних сила?

– Примарни интерес Запада је да има нестабилне државе, да би могли да интервенишу. Нико не жели јаке лидере у региону. Чим то неко постане, дестабилизују га, јер им смета. Србија сад рјешава проблем Косова и треба јој јака преговарачка позиција, али ако имате нестабилност унутра, одмах нисте довољно снажни. Ови који ходају улицама нијесу ни свјесни употребе и злоупотребе у том погледу.

Неки су вам замјерили што сте осудили протесте и тако се сврстали на Вучићеву страну?

– Нека замјера ко шта хоће. Ја подржавам ово што Вучић ради. Да није демократска, власт би извела полицију и војску и разбила протесте. Види се да је за вријеме Вучића економија Србије порасла, у условима када економије у окружењу стагнирају или падају. Причам са њим и не мисли он да овде тече мед и млеко. Зна да има проблема колико хоћете, али примећујем његову посвећеност да реагује на сваки.

Колико ће трајати парализа власти у БиХ, хоће ли бити изабран Савјет министара?

– Она је увијек у парализи. И прије четири године је изабран Савјет министара, па је послије годину дана ушао у блокаду, ништа није могао ни да предложи, ни да одлучи. БиХ је немогућа конструкција и парализа је њен концепт.

Утиче ли то на Републику Српску, хоћете ли због тога предузимати неке кораке?

– Наравно да утиче, ми смо „убачени“ у тог монструма. Али, РС је стабилизовала своју економију и свој буџет, захваљујући помоћи Вучића. Стабилне су и политичке институције. Српска је у немогућим условима показала способност да егзистира. Да нема странаца, БиХ не би трајала ни два дана. Пустите нас и ми ћемо бити држава.

Ако се настави блокада, хоће ли се Срби повући из Парламента БиХ, а ви из Предсједништва?

– Направићемо тактички најбоље што је могуће. Нешто ми се свиђа да их мало иритирам тамо.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here