Naslovna Kolumne Dodaj bogatom, oduzmi siromašnom

Dodaj bogatom, oduzmi siromašnom

0
Draginja Vuksanović Stanković

Piše: Sibin

U koliko to stanova istovremeno boravi Draginja Vuksanović (Stan)ković, a više je od tri, dočim je manje od šest?

Treba, to hoću reći, održavati toliki prostor, prije svega redovno ga provjetravati, zaštiti od praiskonske prašine, sačuvati svježinu parketa i prozorska stakla odbraniti od kiša, kijameta i sjeverne vjetrine…

W3Schools

Ja sam, ako koga interesuje i to, sasvim zadovoljan u iznajmljenoj garsonjeri na prizemlju, daleko zaturen na periferiji. Noću, kad od sreće oka ne mogu sklopiti, ležeći na improvizovanom krevetu, osluškujem kako stara slavina kašlje. Pardon, kapa, tupo, mrtvo, jednolično, ispunjavajući maleni dom zvukom odveć socijalnim i mnogima poznatim.

Samovanje, pak, na periferiji zna biti itekako uzbudljivo, jer svakodnevno ste osuđeni da gacate kroz blato ka gradilištu, a ondje crnčite i po deset sati, nezavisno od vremenskih (ne)prilika, radi se udarnički, rok je zakon.

Kako preživljavam od raznih obećanja, uskoro ću po prvi put morati posjetiti narodnu kuhinju. Snebljivom, grdosija od kolega mi veli: Bolan, znaš kakav im pasulj, prste da poližeš!

Razmišljam, krpeći radni kombinezon četvrti put, ma to uopšte ne može biti ni upola tako strašno, tamo ću biti sa svojima, narodom kojeg je pregazila tranzicija, tj. opšta posleratna privatizacija. Uz to, radnička intima uvijek podsjeti na najbolja mjesta kod Dostojevskog.

Uostalom, trudim se da sledim nauku srca koja poručuje: i u dvorcima je toliko nesrećnih i dušom izgubljenih!

Stanodavac je, inače, fin čovjek, i počešće, u potonje vrijeme, zna reći: brzo će i dovde proputiti autobiska linija 6, tako da će ovo, ubogo i mračno mjesto, prekonoć, sinuti i procvjetati. I kanalizaciju će da srede! Tako su obećali, sačekajmo samo izbore. Na to klimnem glavom.

Nedeljom, slobodni dan iskoristim i nacrno, čistim stanove po Vektri i Delta sitiju i pod Goricom…

Namještene, ali prazne. Nikad niko nije kročio u njih. Propadaju bez ljudi, kao što će i zemlja, kad mladi zauvijek odu, jednom da se nikad više ne vrate…

Pročitajte još:

Četnici u Hiltonu

POSTAVI ODGOVOR:

Please enter your comment!
Please enter your name here