Насловна Политика Ђукановић: Бруталан покушај да униште Српску кућу, док режимске фирме чашћавају парама...

Ђукановић: Бруталан покушај да униште Српску кућу, док режимске фирме чашћавају парама грађана

0
Милутин Ђукановић данас у Скупштини Црне Горе

Због чега Српској кући није извршен повраћај ПДВ-а у износу већем од 450 000 евра, или да будем прецизнији, 481 803, 60 центи, питао је посланик ДФ-а Милутин Ђукановић министра финансија Дарка Радуновића и подсјетио га на скорашњу аферу фиктивних фактура које су послужиле фирмама блиским режиму да им се одобри повраћај ПДВ-а и да је то био начин на који су стицале огромну добит тако што су ,,чашћаване“ новцем грађана.

Међутим, истиче он, када је у питању једна од најзначајнијих српских институција у црној гори – Српска кућа, већ двије године, власт не жели да изврши повраћај пореза на додату вриједност.

Ђукановић је казао да је, овим поступком Владе, једној од најзначајнијих спрских институција у Црној Гори – Српској кући, угрожено даље функционисање, због, намјерне и бруталне одлуке Министарства финансија, да јој не изврши повраћај ПДВ-а и тиме јој нанесе ударац и угрози опстанак.

W3Schools

На тај начин је у битном угрозила функционисање Српске куће, указао је посланик и подсјетио да је у плану било и да се отвори књижара у њеним просторијама, продавнице сувенира, клуб за окупљање грађана и да се издају комерцијални простори.

Нажалост, министаство је брутално спријечило да се то реализује. Тамо би било и више запослених, могли би то да користе и сви грађани Подгорице и Црне Горе, а не само Срби. До дана данашњег, колико ради и функционише Српска кућа на 100 јада и мука, ради и функционише на комерцијалној основи, објаснио је Ђукановић након осврта на решење Пореске управе којим се оспорава повраћај ПДВ-а Српској кући, а у ком, како каже посланик ДФ-а, “пророчки наводе“ да се овај објекат ,,неће користити у комерцијалне сврхе, да неће обављати опорезиву дјелатност, да није трајан и да нема намјеру да остварује приходе“.

Па како би било ко могао да функционише, а да ништа од ових дјелатности не обавља, питао је народни посланик Министарство финансија и подсјетио да је Спрска кућа обвезник излазног ПДВ-а и да стога имају право на повраћај.

Министар финансија Дарко Радуновић одговорио је да је у списима овог предмета закључак Владе Србије да из којег, како каже, јасно произилази, да је Српска кућа центар културних и друшвених дешавања вазаних за српски народ у Црној Гори и да је Министарство из тог закључило да ће се Спрска кућа бавити неопорезивом дјелатношћу и да је наведени поступак у току.

Министар финансија Дарко Радуновић данас у Скупштини Црне Горе

Ђукановић је одговорио министру да нису могли извести став да се Српска кућа неће бавити опорезивом дјелатношћи из закључка Владе Србије.

То једноставно није тачно. Све дјелатности које је радила Српска кућа до данас су опорезиве. Све су фактуре са ПДВ-ом, а самим спречавањем да јој је врати тај ПДВ спријечило је Српску кућу да још значајније обавља опорезиве дјелатности, да запосли више људи, опреми тај простор, а све са циљем да се остваре неки приходи, указао је он.

А коју то неопорезиву дјелатност може обављати Српска кућа? Једноставно питање за Вас. Нема те неопорезиве дјелатности, закључио је Ђукановић и још једном подсјетио на аферу фиктивних факура, коју су, апострофирао је он, одобравали Владини органи и  ,,чашћавали“ их новцем грађана.

Прочитајте још:

Лекић Храповићу: Ви свјесно, намјерно и брутално кршите Устав и Законе ЦГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here