Насловна Поглед Ђилас и Кардељ бацили у јаме 25000 Италијана

Ђилас и Кардељ бацили у јаме 25000 Италијана

0

Антониo Тајани, предсједник Европског парламента je на церемонији поводом Дана сјећања у близини Трста одржао говор у којем је, између осталога, ускликнуо: „Живио Трст, живјела италијанска Истра, живјела италијанска Далмација!“

Тајанијева је изјава данас изазвала бурне реакције у хрватској јавности, која ју је препознала као израз територијалних претензија према Хрватској и вербални напад на хрватски суверенитет.

„Дан сјећања“ је установљен 2005. године,  у знак сјећања на страдање Италијана у Истри и Далмацији 1945. године. Према тврдњама италијанских историчара, крајем Другог свјетског рата партизани су из Истре и Далмације протјерали 350.000 Италијана, а убили око 25.000, међу којима је било и жена и дјеце. Многи нису пронађени, јер су бацани у јаме.

W3Schools

Хрватски и словеначки историчари не поричу те догађаје, али истичу да су бројке преувиличане, наводно је било око 120.000 протјераних и само пар хиљада убијених, и то само војника. Фурио Радин, посланик италијанске мањине у хрватском парламенту не мисли баш тако:

Не знам зашто се Хрвати и Словенци љуте. Чак и да су бројке десет пута мање, довољно је стравично да треба да се стиде. Ја сам својим очима читао, у италијанској „Панорами“, 1991. године, интервју са Милованом Ђиласом, у којем он каже да су он и Едвард Кардељ, 1945. године, послати у Истру са намјером да истјерају што више Италијана! Истина, италијанска десница сада покушава све то искористити у дневно-политичке сврхе и потиснути у други план фашистичке злочине„, објаснио је Радин.

Слично мисли и Ренцо де Видовић, италијански политичар родом из Шибеника (у изјави за RAI):

Наставници, свештеници, адвокати и сви они интелектуалци које је режим сматрао да ће бити противници комунизма, немилосрдно су побијени од стране партизана, тачније, злогласне Озне. Имамо спискове страдалих и прогнаних људи, табле са кућним бројевима које су успјели да скину прије него што су протјерани, фотографије несталих који су, углавном, завршили у хрватским јамама“, додао је Видовић.

Међу жртвама партизанског терора над Италијанима, 1945 године, у Задру, нашао се и Ђорђо Машан, отац касије популарног кантаутора Ђанија Машана. Он је опростио Хрватима:

„Имао сам само десет мјесеци када су ми убили оца“, испричао је Машан у популарној емисији „Латиница“ на хрватској државној телевизији.

“ Било је прича да је припадао некој италијанској полицији, али сва моја истраживања нијесу потврдила ту тезу. Ја сам давно опростио онима који су га убили, јер шта смо могли очекивати од неког паора у партизанској униформи, поготову ако су му италијански фашисти убили неког рођака или друга“, казао је Машан.

Италијанска држава телевизија (RAI), снимила је прије 14 година играни филм о овим злочинима, под називом „Il cuore nel pozzo“ („Срце у јами“). Филм је режирао Алберто Негрин, а једну од главних улога (партизанског команданта) игра Драган Бјелогрлић. Вјеровали или не, филм је сниман у Котору и околини, а својевремено је приказан на ХРТ-у, што је изазвало осуду од већине Хрвата, увјерених да историјски догађаји нијесу били такви.

Ево једног инсерта из филма, од којег је касније италијанска телевизија направила и серију:

https://www.youtube.com/watch?v=3g23cf6CCpo

Извор: седмица.ме

Прочитајте још:

Млади и „здраво ткиво“ ДПС-а: Дупло голо, шупље и празно

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here