Насловна Друштво Дин Пинелис најављује: Трамп на јесен зове Вучића и Тачија?

Дин Пинелис најављује: Трамп на јесен зове Вучића и Тачија?

0
Donald Tramp
Доналд Трамп; фото: „Washington Post“

Стручњак за западни Балкан Дин Пинелис изјавио је да би Вашингтон могао на јесен да организује сусрет у Белој кући са званичницима Приштине и Београда.

Он је у тексту за „Јуропијан Вестерн Балканс“ који преноси „Коха диторе“, казао да би амерички председник Доналд Трамп могао сазвати сусрет сличан ономе који је организовао некадашњи председник САД Џими Картер 1978. године, када је постигнут историјски договор између Египта и Израела.

Ако су Египат и Израел могли да постигну трајан договор након оружаних сукоба и дуготрајних непријатељстава, онда постоји нада да Србија и Косово могу учинити то исто. Као услов, након сазивања самита, нова косовска влада морала би да укине таксе на српску робу, а Србија би морала да пристане на суспензију кампање против Косова”, навео је Пинелис, који сматра да ће Трамп жестоко реаговати уколико Србија и Косово не постигну договор до фебруара.

W3Schools

„Дакле, ово је Трампова потреба за јасном ситуацијом на Балкану, када се суочава са изборима 2020. године. Трампа не занима шта ће Тачи и Вучић потписати“, сматра Пинелс.

Успех сусрета на највишем нивоу, по његовој оцени, представљао би велики спољнополитички пробој и оставштину за Трампову администрацију и могао би да донесе трајни мир Балкану, што би већина нација поздравила.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here