Насловна Политика Демократска Црна Гора: ДПС тајкуни појели привреду

Демократска Црна Гора: ДПС тајкуни појели привреду

0

Захваљујући политици ДПС-а Црна Гора је шампион и рекордер незаконитих токова новца. Према последној процјени из извјештаја „Global Financial Integrity“ која је у јануару 2019. године сачињена за период од 2006. до 2015. године, наша држава се налази на врху љествице држава које су поређане према удјелу незаконитих токова новца у укупној трговини. Два главна мотива за креирање незаконитих токова новца су избјегавање пореза или остваривање енормних пореских уштеда и легализација прљавог новца. Доминантна техника за незаконито трансферисање новца преко границе јесте неправилно фактурисање које се према ГФИ методологији дефинише као фалсификовање вриједности, квантитета или квалитета материјалних или финансијских добара која се размјењују у међународним трансакцијама, саопштили су данас из Демократске Црне Горе.

Они додају да се фиктивно прецјењује увоз, да би се приказао већи трошак увоза добра и умањила основица за порез на добит, и то тако што се на оф-шор дестинацијама оснује фирма која се бави посредовањем у увозу.

-То је фирма иза које се крије црногорски увозник и даје јој паре (даје их себи) а онда то наводи као трошак, као расход, да би што мањи порез на добит платио, јер се профит добија одузимањем трошкова, тј. расхода од прихода. Треба да се као друштво запитамо зашто силовито буја увоз наше државе у међународној размјени?
Иста техника се користи при извозу. Плаћа се фирма за посредовање при извозу, а онда је профит извозника мањи, тј. мања му је пореска обавеза по основу пореза на добит. Добро срачунате комбинације увоза и извоза роба у циљу стицања милионских профита ДПС тајкуна, дубоко су се одразиле на привреду Црне Горе, појашњавју они.

W3Schools

Тако је Жељезара Никшић од тренутка задње приватизације пословала са губитком од 33 милиона евра, а имала би дупло мањи и да ништа није радила, већ само исплаћивала зараде и доприносе запосленима, чак и да не долазе на посао.

-Треба подсјетити и да је непосредно прије почетка изградње аутопута уништена комбинована ваљаоница у Никшићу, да би потом држава увозила преко 120 000 тона бетонског гвозђа. Такође, Црна Гора годишње увезе 40 милиона евра цемента, док залихе сировине за производњу цемента прелазе 100 милиона тона, а изградња нове цементаре предвиђене стратешким плановима се одуговлачи. Сличну ситуацију имамо и са дрвопрерађивачком индустријом, гдје се финални производи од дрвета доминантно увозе, а шумска богатства, не само да се не користе адекватно већ се систематски уништавају. Тако је, пропуштањем надзора концесионара Вектре Јакић уништено 80 000 кубика шуме. Пољопривредни сектор је нарочито погођен увозничким лобијима, због чега се наносе огромне штете домаћим произвођачима. О уиграним комбинацијама незаконитог стицања милионских профита увозом и извозом, свједочи и чињеница о извозу боксита у Кину, а увозу алуминијума, кажу у ДЦГ.

По њиховим ријечима ови и многи други примјери, последице су незаконитих новчаних токова осмишљених од стране Мила Ђукановића и његовог мафијашко-тајкунског ланца, уз консултатске услуге Ане Коларевић.

-Званични извјештаји јасно указују да су интереси државног врха Црне Горе искључиво усмјерени на гомилање богатства. Тако су интереси државе и народа потпуно подређени приватним, до мјере да се жртвују, уништавају или ограничавају комплетни привредни сектори, закључују Демократе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here