Насловна Колумне Даниловић: Повуците се из Одбора

Даниловић: Повуците се из Одбора

0
Горан Даниловић

Пише: Горан Даниловић

Казали смо и током расправе о мијењању Одлуке којом се дефинише рад привременог одбора за измјену изборног и другог законодавства, да је међународној заједници и њеним институцијама стало да се спријечи бојкот следећих избора од стране опозиције. Потврђено је већ да смо били у праву – важно је да нико не спори резултате наредних избора. ЕУ има своје интересе, и то је очекивано, али опозиција сада тврђе и јаче треба да се бори за своје.

Само наивни могу помислити да је овом ујдурмом и дио опозиције нешто добио, те да је ДПС поклекао. Јасно је као никада прије да је владина већина уз помоћ европских званичника опет надиграла све нас. ДПС је прихватила једнодневно понижење али је добила, ипак, оно што је тражила – посвађану опозицију и чист политицки простор испред себе. Ваљда је свакоме јасно да је ДПС-у и Ђукановићу лично, све прихватљиво, ама баш све, изузев техничке владе на коју их није приморавао ни Брисел, а тога захтјева није било ни у списку жеља колега из Демократске Црне Горе. Ми треба да тражимо и добијемо само оно што ДПС ни по коју цијену не жели – техничка влада или бојкот изнора.

W3Schools

Позивамо стога колеге из ДФ и СДП да повуку своје представнике из скупштинског Одбора за изборе чиме бисмо све вратили на почетак и у хитној процедури се изборили за равноправне стартне позиције. Ако то ураде трајно мора почети нова рунда преговора одмах, а и да привремено њихови представници не буду учествовали у раду Одбора биће то моћна позиција за добијање техничке Владе. Без три представника ДФ и једног СДП у Одбору нема већине за одлучивање. Ако су Демократе урадиле све да се имплементира њихов план, ваљда и ДФ, СДП и наш посебни клуб посланика, што је 26 опозиционих представника у Скупштини мора урадити нешто да се прихвати још само један услов – техничка влада одмах након што би Одбор завршио свој рад. То смо дужни грађанима када већ од нас зависи успјешан рад Одбора, односно, када га без нас не може бити.

Ако се ућути нас 2/3 опозиционих представника који су незадовољни усвојеном Одлуком, онда не треба више ни једну ријеч, камоли ружну, да кажемо за оне који су ушли у Одбор кроз чудна врата! Колеге из ДФ и СДП би збуниле јавност наставе ли са активношћу у Одбору, и то по измијењеној Одлуци која не помиње ни могућност техничке Владе! Зашто би то било ко урадио?

Дакле, јасније је него икад, да је ДПС-у све, али баш све, прихватљивије од техничке владе која би контролисала изборни процес. Они не желе опозицију у извршној власти под притиском и морањем да то дају. Али, колеге морају знати, када се ДПС консолидује након Конгреса великодушно ће понудити колико год ресора у Влади на кратак рок и без „lex specialisa“. Када заврше посао, када раздијеле новац из буџета, када једне отпусте из државне службе уз отпремнине, а на њихова мјеста приме друге који доносе сигурне гласове, онда ће нам опет али својевољно понудити да уђемо у Владу – биће то поздрављено из Брисела као велики демократски искорак. Ипак, за нас из опозиције биће касно. Избори 2020. се добијају акцијама у овој години јер ће на прољеће идуће све бити израчунато и завршено. Опет ћемо се тјешити причом ко је најјачи у опозицији.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here