Насловна Руски Поглед Да ли тунел откривен у Пољској води право у чувену Ћилибарску собу?

Да ли тунел откривен у Пољској води право у чувену Ћилибарску собу?

0

Музејски радници у Пољској открили су улаз у тунел на подручју комплекса њемачких бункера у мјесту Мамерки на југозападу ове земље, у коме би могла да буде сакривена чувена Ћилибарска соба, рекао је Бартоломеј Плебанчук. директор Музеја Другог свјетског рата.

Користећи професионални георадар лоцирали смо подземни тунел, а после копања на лицу мјеста открили смо отвор, који је по свој прилици затворен још у Другом свјетском рату, и до дан-данас недирнут, рекао је Плебенчук, пренијели су руски медији.

О димензијама тунела засад се ништа не говори, али се напомиње да је улаз намјерно скривен великом количином земље. Тако је да би се ушло унутра потребно склонити са улаза сто килограма тешку бетонску плочу и извадити дрво које је ту порасло.

Пољски музејски радници верују да ће у тунел моћи да се уђе већ крајем овог мјесеца. Раније су њемачки научници изнијели претпоставку да би Ћилибарска соба могла да буде сакривена у пећини Принца у Рударским планинама на југу Саксоније, недалеко од Дрездена.

W3Schools

Ремек дјело умјетности осамнаестог вијека Ћилибарска соба сматра се изгубљеном у Другом свјетском рату. Њемачка војска однијела ју је 1941. године из дворца у Царском селу и пребацила у Кенигзберг. Ћилибарски пано смјештен је тада у Краљевском замку у престоници Источне Пруске. Међутим, приликом повлачења Вермахта у прољеће 1945. године нестала је без трага.
Као мјеста на којима би овај драгуљ могао да буде скривен помињу се Калињинградска област, Немачка, Пољска и Чешка.

Извор: https://rs.rbth.com/istorija-rusije/86145-da-li-tunel-u-poljskoj-vodi-u-cilibarsku-sobu

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here