Насловна Колумне Да ли ће студент Новак Аџић икада докторирати?

Да ли ће студент Новак Аџић икада докторирати?

0
Новак Аџић

Епопеја студента Новака Аџића у покушају да пријави и одбрани докторску дисертацију креће се ка шестој години драме. До сада није забиљежено да се техничке ствари око формирања комисије пролонгирају из године у годину, да је студенту Аџићу тек после четири године додијељен ментор, не онај ког је Аџић предложио (Шербо Растодер), већ ментор који није с матичног факултета (Иво Банац). Ево ретроспективе:

Вијеће Филозофског факултета у Никшићу Универзитета Црне Горе предложило је 8. априла 2015. Сенату Универзитета Црне Горе да се за оцјену подобности докторске тезе Новака Аџића Црногорска странка 1925-1945 формира комисија у саставу: проф. др Шербо Растодер (Филозофски факултет у Никшићу), проф. др Иво Банац (Филозофски факултет у Загребу) и проф. др Александар Растовић (Филозофски факултет у Нишу).

Сенат Универзитета Црне Горе је на сједници 28. маја 2015. вратио предлог Филозофском факултету у Никшићу с препоруком да се умјесто проф. др Александра Растовића одреди члан комисије „са релевантнијим радовима из области тезе“.

W3Schools

Вијеће Филозофског факултета у Никшићу је потом 9. септембра 2015. предложило Сенату Универзитета Црне Горе да се за оцјену подобности докторске тезе Новака Аџића „под радним називом“ Црногорска странка 1925-1945 формира комисија у саставу: проф. др Шербо Растодер (Филозофски факултет у Никшићу), проф. др Момчило Зечевић (Филозофски факултет у Новом Саду) и проф. др Иво Банац (Филозофски факултет у Загребу).

Сенат Универзитета Црне Горе је на сједници 15. октобра 2015. прихватио да се за оцјену подобности докторске тезе Новака Аџића „под радним називом“ Црногорска странка 1925-1945 формира комисија у саставу Шербо Растодер, Момчило Зечевић, Иво Банац. Сенат је с тим у вези обавезао комисију: „Задатак Комисије је да, у року од 45 дана од дана јавног излагања студента поднесе Вијећу Филозофског факултета и Сенату извјештај о оцјени подобности докторске тезе и кандидата“.

Није извјесно да је студент Новак Аџић у наредних двије године уопште имао прилику да му се оцијени подобност, а члан комисије проф. др Момчило Зечевић преминуо је 22. јула 2017.

Вијеће Филозофског факултета у Никшићу је 23. маја 2018. предложило Одбору за докторске студије и Сенату Универзитета Црне Горе да се за израду докторске дисертације Новаку Аџићу додијели ментор Иво Банац, с Филозофског факултета Свеучилишта у Загребу.

Одбор за докторске студије је прихватио овај предлог и упутио га Сенату на усвајање. Сенат универзитета Црне Горе је 3. јула 2018. потврдио да је Иво Банац именован за ментора „кандидату“ Новаку Аџићу. Нема више ријечи о томе о ком је наслову докторске дисертације ријеч, о каквој се теми уопште ради и ко су нови чланови комисије. Очито је да тај посао тек треба да се утврди.

До тада је Новак Аџић или студент докторских студија како га је Сенат раније ословљавао или кандидат за одбрану докторске дисертације како га Сенат сада ословљава. У сваком случају, Новак Аџић није докторант Универзитета Црне Горе јер тај статус није стекао уобичајеном процедуром: нити одбраном теме, нити окончаном процедуром за приступање одбрани докторске дисертације.

Сигурни смо да има много оних који чекају да рукопис Новака Аџића стигне на увид научне и стручне јавности у трајању од мјесец дана, да би потом ментору и комисији изнијели примедбе и извјесно указали и на Аџићеве фалсификате. Након тога слиједи нова процедура.

На крају, питање је, да ли Шербо Растодер, Живко Андријашевић и други уопште желе да допусте да Аџић докторира? Чини се да ово може бити игранка без престанка.

Прочитајте:

Записник са XXIX сједнице IV сазива Сената Универзитета Црне Горе

Записник са XXXV сједнице IV сазива Сената Универзитета Црне Горе

Предлог да Сенат Универзитета Црне Горе именује Комисију за оцјену подобности докторске тезе ,,Црногорска странка 1925-1945“ мр Новака Аџића

Прочитајте још:

У несагласју са ментором који тврди да су „зеленаши“ били Срби: Студент Новак Аџић опсједнут доктором Раковићем

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here