Насловна Колумне Црногорска „демократија“: Умјесто владавине закона, владавина – једног

Црногорска „демократија“: Умјесто владавине закона, владавина – једног

0

Пише: Теодосије

Све је тако слично и тако различито. Ханс Кристијан Штрахе је поднио оставку. Себастијан Курц позвао на ванредне изборе. И то све због инцидента на Ибици. Једном од Баеларских острва југозападно од Мајорке – мјеста забаве, али далеко од престижа и славе Сен Тропеа.

Тамо на Ибици, како је забиљежио Шпигл, Штрахе је разговарао са летонском држављанком о подршци његовој странци на тада актуелним изборима 2017. И о неком бизнизу, сасвим неодређено. Ипак, и то је било довољно да Штрахе оде. То је земља демократије. Оне видљиве, јасне, у којој народ осјећа да није безначајан.

W3Schools

Можда у исто вријеме, или можда годину или двије раније (као да је то и важно), на много скупљем и чувенијем мјесту, у друштву црногорског бизнисмена сада познатог као Ди Кеј, који иначе финасира његову странку (снимак са градиначелником Подгорице), борави предсједник Црне Горе. И то (за разлику од Штрахеа, који је очигледно сам плаћао свој боравак на Ибици) на рачун  поменутог банкара који, како је свједочио Господар, није његов пријатељ.

Овакву глупост не би изговорио ни штићеник дома за ментално хендикепиране. Иде предсједник на одмор са бизнисменом који му плаћа боравак на најскупљем мјесту, а онда тврди да му је спонзор уствари – супарник, пословни конкурент. Но, упркос свему – прихвата мито. Да, да – мито. Јер, како другачије окарактерисати примање скупоцјених поклона у виду сатова и луксузних боравака на чувеној плажи Сен-Тропеа, осим као „одобровољавање“, плаћање „Good Will“ атмосфере за будуће захтјеве овог пословног човјека.

За све ово, баш као и за Штрахеа, постоје снимци, који свједоче чак и о помало фамилијарној атмосфери између Ђукановића и Кнежевића. Докази обесмишљавају закашњелу перцепцију Првога: плаћени рачуни, хеликоптери, заједнички ручкови и изласци – и све то од човјека који вам није пријатељ, па чак ни пословни партнер!!?

Међутим, за разлику од Штрахеа и Курца, Господар ни да помене оставку, јер нема образа, части, нити демократску културу. Он се влашћу брани, и користи је против интереса свог народа. Вицеканцелар Аустрије је само због једног снимка са женом која му није дала никакав новац поднио оставку. Предсједник Црне Горе, који је за изборе узимао од свих од којих је хтио за финасирање онога што је он сматрао важним, није показао ни да га гризе савјест. Није се потрудио да да ни ваљано објашњење, а камоли да поднесе осавку.

И, управу у томе се и види колико је далеко Црна Гора од свих позитивних европских стандарда. У Црној Гори имамо владавину једнога, а у Европи – владавину закона. То је и суштинска разлика између европског плурализма и црногорске деспотије. Ипак, варају се сви који заборављају изреку: „Ничија није до зоре горјела!“. Па неће ни ова, Милова. Прије него што се сама угаси – угасиће је народ, као истински Vox Dei.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here