Насловна Насловна Црна Гора нема Курца: Режимске „перјанице“ без морала и здравог разума

Црна Гора нема Курца: Режимске „перјанице“ без морала и здравог разума

0
ivan vukovic migo stijepovic
Два другара, добра, стара: Вуковић и Стијеповић

Бивши министар просвете, градоначелник Подгорице, вршилац најодговорнијих функција у држави, који ће ипак у народу остати упамћен као главни протагониста афере „Коверта“ – Славољуб Стијеповић, прије три дана је у црногорској престоници, заједно са домаћом и страном политичком „елитом“, прослављао 13 година од обнове црногорске независности.

Нажалост, морамо констатовати – ништа чудно. Каква држава такви и узваници. Покушавајући да оправда Стијеповићево присуство на прослави, истакнути првоборац ДПС-а, Милутин Симовић, нагласио је како томе не би требало придавати превише важности, те да ваља поштовати презумпцију невиности.

Занимљиво је чути да се неко из врха режима позива на презумпцију невиности, будући да се предсједник Ђукановић и премијер Марковић на исту нису обазирали када су много прије 9-ог маја, у домаћим и страним медијима, доносили пресуде за „државни удар“. 

W3Schools

Симовић је такође истакао да не смијемо дозволити да било који детаљ баци сјенку на обиљежавање 13 година постајања и независности Црне Горе.

Вјероватно се истом логиком водио и Иван Вуковић (у народу од милоште прозван Пантелија), Стијеповићев достојни насљедник на позицијама градоначелника Подгорице и главног лапсус-мајстора на црногорској политичкој сцени.

Наиме, прослављајући годишњицу независности са Луксембуржанима, чији су гласови несумњиво допринијели стварању приватне државе, у налету домољубног заноса, Вуковић је оцијенио да „без државног достојанства нема ни личног достојанства.“!

„Из овакве изјаве се мора, слиједећи пут закључивања формалне логике, извести нужни закључак да, нпр, ниједан Жидов – од пропасти Израела до његовог обнављања пуних два миленијума послије те пропасти – није имао личног достојанства па је, да формално-логичко мишљење доведемо до краја, Хитлер можда био и у праву што је извршио холокауст, јер је у гасне коморе слао људе који ионако нису имали лично достојанство. Да ли су свјесни ови људи из власти какве опасне глупости изговарају у жељи да звуче патриотски и патетично? И да ли има неко, барем мало мање глуп од њих, да им скрене пажњу на то?“, запитао се проф. др Миомир Абовић, осврћући се на скорашње „несташлуке“ Миловог јуноше.

Аустријски канцелар Себастијан Курц

Занимљиво би било сазнати шта би на поменуту градоначелникову констатацију рекли Курди, који и поред чињенице да их има преко 30 милиона (што у Азији што у расијању) – немају државу. Вуковић сигурно сматра да је и славни Саладин, један од највећих владара муслиманског свијета (иначе Курд), свакако био лишен „личног достојанства“. А какав би тек закључак могли да извуку Милови вјерни гласачи – Роми?

Сасвим је јасно да Црна Гора као претполитичко друштво нема никог налик одговорном, сјајном аустријском политичару Себастијану Курцу, који је у стању да донесе моралну и друштвено-одговорну одлуку. У истој мјери у којој Аустријанци могу бити поносни на свог канцелара, ми морамо бити постиђени понашањем наших. Народ би рекао: „Није брука гдје их нема, но гдје су овакви.“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here