Naslovna Kolumne Čobanin iz Rasova, 2. dio: Nemojte mene! Bio sam što gluplji i...

Čobanin iz Rasova, 2. dio: Nemojte mene! Bio sam što gluplji i niži, kako je On želio!

0
Đukanović i Roćen

Piše: Teodosije

Čobanin se oglasio. Kaže: “Ja sam penzioner“. Da li to moli za milost?!

Nemojte mene! Neki još nijesu penzioneri, iako bi možda mogli već odavno u interesu svih da budu, a ja jesam. Vidite koliko sam bolji od svih! To što ja idem sa predsjednikom CG na svaku konferenciju u svijetu i van njega – nijesam ja. Ja sam penzioner koji viče da goveda u Rasovu ne može čuvati, a ne se baviti velikim državnim poslovima. To ste vi umislili!

W3Schools

Vidite me svugdje i gdje jesam i gdje me odavno nema. Sve to je proizvod nemoći Prvoga koji nikome ne vjeruje osim nama čobanima ispod Durmitora. Svako ko bi više znao, još to i pokazao, bio bi odavno pred strojem za likvidaciju. Zato sam ja i preživio…

Bio sam sve što on sanja, što niži, što snishodljiviji, što prividno gluplji. Takve On voli, kao gospodar javnih ustanova za pružanje zabranjenih usluga. Ipak ste vi previše pametni da ja kao čobanin mogu to pred vama sakriti. Sve vi znate, ali to želim da vam ponovim kao luda Erazmova, da se ne zaboravi.

Prvo, nijesam ja postao vazan zato što sam uistinu pametan i zaslužan. Naprotiv, sve sam u životu uspio jer sam znao da Prvi oko sebe ne voli ni obrazovane, ni pametne, niti one koji znaju engleski.  “Izdaće me!“, govorio je. Nikog osim glupih da bi On bio pametniji i sebi dostojan svega što nije u stvari bio.

Hvala mojoj pameti koja me i glupim i poniznim učinila samo da budem na vrhu, čak kao i čoban, jer kada si gore niko te ne smije pogledati, a ne reć’ da si bliži goveđoj pameti koju znaš u tanačine nego svijetu umnih i mudrih.

Drugo, niko nije bolji dokaz od mene da Prvi laže i govori ono u šta ne vjeruje. Da on vjeruje u mlade kao što govori onda ne bih ja, iz prošlog milenijuma, išao sa njime, iz komunizma prije Berlinskog zida, nego neko ko je završio Oksford, neko od onih mladih koji su diplomirali na dva ili više svjetskih univerziteta i koji tečno govore najmanje tri svjetska jezika.

Ali, On u stvari mrzi njihove zapadne navike, plaćene diplome, strane jezike, njihovu biološku prednost. Vidim da to i mladi prepoznaju osim nekih njegovih kumovskih porodica kojima je zbog toga, a ne mladosti povjerio da, umjesto oca kao onaj Rakočević, uzlete da upravljaju sjećanjem na njegovu i tatinu prošlost.

Treće… E, ovo sam morao reći – niko drugi nije formirao “Vijesti“, osim njega. On je plaćao i finasirao. On je htio te „novine u plavom“ kako ih je zvao jedan njegov bliski saradnik, jer je prvi prepoznao da mu trebaju novine za tajne ciljeve, da kontroliše svoje, da ih drži u kavezu, praveći se da On o tome ništa ne zna, još naprotiv. Niko u državi da tim novinama naplati poreze. Istom ovom finasijskom prijatelju se bezbroj puta žalio „kako se njegovi boje da naplate ,,Vijestima“ poreze da ne bi bili na prvim stranicama“.

Kao da je govorio o reketu novine koju je on stvorio ili sam ja uistinu i gluplji od onoga kako me On drži?! Jung bi to nazvao ahretipom maske. Ustvari, riječ je o banalnom privincijalnom lukavstvu. I to sam znao, ali sam pametno ćutao i klimao svakoj njegovoj izgovorenoj ili neizgovorenoj rečenici.

Četvrto… Ovo shvatite ozbiljno! Upozorio sam kolegijalno, svo ovo „nezakonito objavljivanje privatnih razgovara“ nije ništa drugo neko već jasno „vidljivi“ pokušaj „organizivane kriminalne grupe“. Jedne nove, sada medijske. Odavno već nije bilo „državnog udara“ u Crnoj Gori, a bez toga nema vlasti, ni za Njega, ni za Njegovu familiju.

Čuvajte se! On se od DK još znoji, vri u sebi, a sada mu još napadaju mene – čuvara svih sibirskih tajni i vremena ljubavi sa Šojguom. E to neće moći! Vodite računa. Nemojte poslije reći da vas nijesam obavijestio i da nijesam glup da Vam na sve ovo ukažem.

Pročitajte još:

Mukanje po Roćanu

POSTAVI ODGOVOR:

Please enter your comment!
Please enter your name here