Насловна Колумне Чобанин из Расова, 2. дио: Немојте мене! Био сам што глупљи и...

Чобанин из Расова, 2. дио: Немојте мене! Био сам што глупљи и нижи, како је Он желио!

0
Ђукановић и Роћен

Пише: Теодосије

Чобанин се огласио. Каже: “Ја сам пензионер“. Да ли то моли за милост?!

Немојте мене! Неки још нијесу пензионери, иако би можда могли већ одавно у интересу свих да буду, а ја јесам. Видите колико сам бољи од свих! То што ја идем са предсједником ЦГ на сваку конференцију у свијету и ван њега – нијесам ја. Ја сам пензионер који виче да говеда у Расову не може чувати, а не се бавити великим државним пословима. То сте ви умислили!

W3Schools

Видите ме свугдје и гдје јесам и гдје ме одавно нема. Све то је производ немоћи Првога који никоме не вјерује осим нама чобанима испод Дурмитора. Свако ко би више знао, још то и показао, био би одавно пред стројем за ликвидацију. Зато сам ја и преживио…

Био сам све што он сања, што нижи, што снисходљивији, што привидно глупљи. Такве Он воли, као господар јавних установа за пружање забрањених услуга. Ипак сте ви превише паметни да ја као чобанин могу то пред вама сакрити. Све ви знате, али то желим да вам поновим као луда Еразмова, да се не заборави.

Прво, нијесам ја постао вазан зато што сам уистину паметан и заслужан. Напротив, све сам у животу успио јер сам знао да Први око себе не воли ни образоване, ни паметне, нити оне који знају енглески.  “Издаће ме!“, говорио је. Никог осим глупих да би Он био паметнији и себи достојан свега што није у ствари био.

Хвала мојој памети која ме и глупим и понизним учинила само да будем на врху, чак као и чобан, јер када си горе нико те не смије погледати, а не рећ’ да си ближи говеђој памети коју знаш у таначине него свијету умних и мудрих.

Друго, нико није бољи доказ од мене да Први лаже и говори оно у шта не вјерује. Да он вјерује у младе као што говори онда не бих ја, из прошлог миленијума, ишао са њиме, из комунизма прије Берлинског зида, него неко ко је завршио Оксфорд, неко од оних младих који су дипломирали на два или више свјетских универзитета и који течно говоре најмање три свјетска језика.

Али, Он у ствари мрзи њихове западне навике, плаћене дипломе, стране језике, њихову биолошку предност. Видим да то и млади препознају осим неких његових кумовских породица којима је због тога, а не младости повјерио да, умјесто оца као онај Ракочевић, узлете да управљају сјећањем на његову и татину прошлост.

Треће… Е, ово сам морао рећи – нико други није формирао “Вијести“, осим њега. Он је плаћао и финасирао. Он је хтио те „новине у плавом“ како их је звао један његов блиски сарадник, јер је први препознао да му требају новине за тајне циљеве, да контролише своје, да их држи у кавезу, правећи се да Он о томе ништа не зна, jош напротив. Нико у држави да тим новинама наплати порезе. Истом овом финасијском пријатељу се безброј пута жалио „како се његови боје да наплате ,,Вијестима“ порезе да не би били на првим страницама“.

Као да је говорио о рекету новине коју је он створио или сам ја уистину и глупљи од онога како ме Он држи?! Јунг би то назвао ахретипом маске. Уствари, ријеч је о баналном привинцијалном лукавству. И то сам знао, али сам паметно ћутао и климао свакој његовој изговореној или неизговореној реченици.

Четврто… Ово схватите озбиљно! Упозорио сам колегијално, сво ово „незаконито објављивање приватних разговара“ није ништа друго неко већ јасно „видљиви“ покушај „организиване криминалне групе“. Једне нове, сада медијске. Одавно већ није било „државног удара“ у Црној Гори, а без тога нема власти, ни за Њега, ни за Његову фамилију.

Чувајте се! Он се од ДК још зноји, ври у себи, а сада му још нападају мене – чувара свих сибирских тајни и времена љубави са Шојгуом. Е то неће моћи! Водите рачуна. Немојте послије рећи да вас нијесам обавијестио и да нијесам глуп да Вам на све ово укажем.

Прочитајте још:

Мукање по Роћану

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here