Насловна Колумне Четници у Хилтону

Четници у Хилтону

0
zatvor, spomenik,Nesporazumi, posluga, Policija, hunta,Zeta, svjedoci, Milo, , Ne, smeće
Бећир Вуковић

Пише: Бећир Вуковић

Над Краљевом, жива ватра сева,
Да видимо ког четника нема,

Нема Симе, нема ни Дерока,
То су Дражи, два најмилија момка,

W3Schools

Нашег Симу, убили су Немци,
Пресекли га митраљески меци,

А Дерока, младог капетана,
Мучки уби чета партизана,
……………………………………………………………………
(Орило се у сали хотела „Хилтон“ у Подгорици).

Какав ДПС заокрет. Умјесто да ми женимо и удајемо уз четничке пјесме, депеесовци нам украдоше идеологију.

Тако, на једној депеесовој свадби у Подгорицу, у „Хилтону“, пјевале су се четничке пјесме, што је (не)могуће. Фантастична нека једначина – могуће, а, немогуће.

Није важно ко је наручио пјесму, да ли стари сват, да ли је запјевао прстенски ђевер, или прија (мајка младожењина), да ли је младожења из Доњих Мрка или Мрчајеваца, или из Краљева, али је факат – пјевале су се четничке пјесме на свадби високог ДПС функционера. Елем, једног са врха очерупане јелкице.

Најгоре што је могао доживјети у свом вијеку један дукљанин – монтенегрин, јесте да се ори четничка пјесма на свадби високог ДПС функционера. Али, горе и од горега јесте да се четничка пјесма – запјевала – спонтано. Онако спонтано, као  што спонтано, из бијела грла, о Дражи, запјевају четнички унуци.

Може ли се замислити да на свадби унуке првоборца, који је „прегазио“ Сутјеску (у „Гранду“ на Цетињу), пјева четничка химна – Од, Тополе, па до Равне горе…. Не може се замислити. Но, како је кренуло – нећете морати замишљати – ваистину, и слушаће те.

У „Хилтону“, пјевана је четничка пјесма на свадби црногорца, који прави новог црногорца (антисрбина), дакле, на свадби политичара чија се власт одржава на инфузији: бјелаши – зеленаши – четници – партизани – Срби – 100 одсто црногорци. Ипак, стара драматургија. Питајте гробара Божа Копривицу.

„Знамо ми њиг“, али, знају ли дукљани ко су депеесовци. Јок. „Не знате ви њиг“.

Знају ли то црногорски интелектуалци, писци, академици, новинарчићи, шупљи  аналитичари. Да ли сви заједно смију прнути – што ће рећи питати, зашто се на тој и тој свадби, ооорилааа четичка пјесма.

Смије ли питати, онај несуђени господин, аналитичар, бивши возач дрезине, јесте,  Ђоновић: ко је, у по бијела дана у „Хилтону“ пјевао четничку пјесму о Дражиним официрима. Ако не смије нико блекнути о том „скандалу“, зашто блејати о било чему другом.

Шупља џеза (како се шале са Ђоновићем), сигурно ће подвикнути: ко то тамо пјева четничке пјесме. Треснуће шаком о прси, па таман кад би га вратили за кондуктера дрезине. Па кад не би гледао пруге. Он је – доследан – па да ће га браде коштати.

Оно у шта смо сигурни јесте да власт неће „некажњено“ промаћи ни мимо матичара Митра Вуковића (само да му саопштење не буде плагијат ко оно прошло). Кад, Митар, засуче брк, а сине црвена крпена тока.

Што ћуте муслимански функционери. Знамо, како су муслимани алергични на Ћетнике, па што не завију турбане око глава, па правац код предсједника владе.

У пролазу и питање: је ли се млада удала у четничку кућу. Је ли се удала у Србију. Ако се удала у братску Србију, онда, мора да се удала у Краљево. Уосталом, не би сватови изабрали баш четничку пјесму у којој се помиње Краљево, да нису Краљевчани. Свака ти част, младожењо, ако си ти закликто: Над Краљевом, жива ватра сева…

Депеесовци нису пјевали, само су аплаудирали, са високо подигнутим рукама.  И, засуканих – белих рукава…

Друго сам, рецимо, ја, то су моје пјесме, али зашто они којима је поезија Секуле Дрљевића смисао живота, зашто они, не смију – мекнути. Мек, мек… Зашто они, који се заклињу у поезију Секулину, од муке не замучу, па шта буде, па кад би и изгубили ону полицијску апанажу.

О, специјални тужиоче, о, геније, лукосаде, шта је, бре, ово. Је ли и ово одјек „државног удара“. „Хилтон“ је од Тужилаштва само 26 м.

П. С.

Поштовани, ова пјесма јасно показује, да су се четници борили против Њемаца. Није наглашена погибија четничког официра који је погинуо од непријатеља, Њемаца, него – боли – мучко убиство од брата..! Ту је акценат пјесме. Тај акценат и данас има исту тежину..!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here