Насловна Друштво Чешки предсједник и премијер изнијели различите ставове о повлачењу признања Косова*

Чешки предсједник и премијер изнијели различите ставове о повлачењу признања Косова*

0
Земан и Бабиш

Председник Чешке Милош Земан изјавио је у Београду да ће за месец дана, на састанку уставних власти у Прагу, поставити питање да ли је могуће повући признање независности Косова. То је изазвало реакцију премијера Андреја Бабиша, који је изјавио да не види разлог зашто би његова земља повукла признање Косова*.

Бабиш је то рекао на заједничкој конференцији за новинаре са премијерима земаља Вишеградске групе, коментаришући најаву председника Чешке Милоша Земана да ће за месец дана, на састанку уставних власти у Прагу, поставити питање да ли је могуће повући признање независности Косова.

Изјава и мишљење Земана није ништа ново. Разговараћемо дефинитивно о томе, иако не видим разлог зашто би Чешка променила став по том питању, рекао је Бабиш, напомињући да председник Чешке то прича од 2013. године.

W3Schools

Председник Чешке Милош Земан раније је најавио о чему ће говорити на састанку с премијером и председницима оба дома парламента у вези с повлачењем признања Косова*.

Он је казао да ће као аргумент за повлачење признања Косова* изнети да су актуелни косовски званичници под кривичном истрагом Хашког трибунала због ратних злочина, као и да не би тражио повлачење признања ако би у Приштини на власт дошле демократске странке неоптерећене прошлошћу.

Земан је навео да за покушај да издејствује повлачење признања Косова има два аргумента. Први је тај да је Посланички дом чешког парламента својевремено усвојио резолуцију у којој позива чешку владу да не признаје Косово а тадашња влада премијера Мирека Тополанека то није поштовала и признала је Косово у мају 2008. године.

Други аргумент је то што се Хашки трибунал бави и злочинима извршеним на косовској територији. Морате да признате да ако су водећи политичари на челу са премијером под истрагом за ратне злочине, то је нешто друго него када би били под истрагом за привредни криминал. Претпостављам да ћу на саветовању званичника, то су четири човека, покушати да применим те аргументе или ће ми то поћи за руком или не, то је живот“, казао је Земан.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here