Насловна Руски Поглед Цариградска патријаршија покушава да присвоји руску цркву у Пјонгјангу

Цариградска патријаршија покушава да присвоји руску цркву у Пјонгјангу

0
Crkva, Pjongjang
Црква Свете Тројице у Пјонгјангу

У календару који је објавила Корејска митрополија Васељенске патријаршије поводом посјете патријарха Вартоломеја Сеулу, наводи се да Цариград сматра својом и цркву Свете Тројице у Пјонгјангу. 

„Мало нас је изненадило да у далеком Истанбулу озбиљно сматрају својом цркву Свете Тројице у Пјонгјангу. У сваком случају, то се да закључити из календара који је издала Корејска митрополија Цариградске патријаршије приликом посјете патријарха Вартоломеја Сеулу“, наводи се на Фејсбук страници Амбасаде Русије у Сјеверној Кореји, јавља Спутњик.

У дипломатској мисији су подсјетили да је храм саграђен као симбол корејско-руског пријатељства по налогу бившег сјевернокорејског лидера Ким Џон Ила 2006. године, и зато се Троицка епархија налази под јурисдикцијом патријарха Московског и цијеле Русије.

„Васељенски патријарх, који је дошао у Кореју на бајонетима грчких војника 1950. године, не може имати ништа заједничко са овим пројектом“, додали су у Амбасади.

Храм је подигнут заједничким напорима Корејаца и радника Амбасаде. У њему је постављен руски иконостас, звона и иконе. Око 150 радника дипломатске мисије и чланова њихових породица присуствују литургији у овој цркви.


ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here