Насловна Друштво Буди се Хитлеров дух у елитној немачкој јединици

Буди се Хитлеров дух у елитној немачкој јединици

0

У трци за градоначелника у централној Њемачкој држави Хесен побједио је Штефан Јагш, члан крајње десничарске Национал-демократске партије. Та држава се сада суочава са још опаснијим сценаријом — обнављање Хитлерове идеје.

Елитне специјалне снаге Њемачке војске нашле су се под ударом Војне обавештајне службе, и то због испољавања наклоности према неонацистичким идејама. Од почетка ове године забиљежено је 10 случајева војника који су склони овој идеологији и тај број се удвостручио за неколико мјесеци у јединици која броји око 1100 војника, пише у извештају ове службе, а преносе немачки медији.

Неонацисти у државном апарату

Иначе, ова група војника била је већ предмет сличне истраге у априлу 2017. године.

W3Schools

Њемачка војска (Бундесвер) је чланица НАТО и важи за једну од најјачих и најопремљенијих армија у свијету. Њене елитне јединице ангажоване су у готово свим војним операцијама које су под командом НАТО у свијету, као и у мировним мисијама, попут Кфора на Косову и Метохији, наводи Спутњик.

У том контексту поставља се питање — колико може да буде опасан повратак неонацистичке идеје у државном апарату безбједности и војске?

Ревизија историје

Директор Евроазијског безбједносног форума и генерал у пензији Митра Ковач каже да проблеми са којима се суочавају многе војске, када је у питању опредељење војника, а посебно у специјалним јединицама, не проистичу сами од себе. Нарочито у Њемачкој.

„Ради се о томе да се спроводи својеврсна ревизија историје Другог свјетског рата и отуда настојања чак и неких политичких субјеката и војника, а посебно припадника млађе генерације, да се поистовете са носиоцима нацизма и фашизма, који вуку коријене од прије Другог свјетског рата“, објашњава наш саговорник.

Маскирани у Кфор

Таквим односом према историји, додаје он, створиће се клима у којој ће се добар дио младих поистовећивати са нацистима, поготово у контексту проблема миграната, а Њемци јесу суочени са тим проблемом и то је погодно тло за јачање десничарских снага.

„Ми видимо да се ревизија историје не дешава само у Њемачкој, она је пресликана и на однос неких политичких субјеката у Европи. Видјели смо и да на обиљежавање 80. годишњице од почетка Другог свјетског рата у Пољској нису били позвани ни Србија ни Русија, као државе које су се бориле против нацизма и без чијег би удјела слом фашизма и нацизма у Европи имао много већу цијену. Такви преседани се плаћају оваквим промјенама у државама“, наглашава Ковач.

Рођендан Хитлера

По његовим ријечима — опасна појава у Њемачкој војсци, на неки начин, тиче се и нас.

„Проблематично је и што у саставу Кфора има јединица Њемачке војске, а подсјетимо да је њихов улазак у Призрен, по први пут после Другог свјетског рата, резултирао смрћу два цивила. А онај који је командовао да се дејствује ватреним оружјем — носилац је ордена Њемачке државе“, истиче наш саговорник, сазнаје Спутњик.

Школа за авијатичаре је деценијама била у фокусу Војне обавјештајне службе због екстремних десничарских десница . Средином 90-их година прошлог вијека, Бундестаг је формирао анкетни одбор, након што су у овој школи падобранци славили Хитлеров рођендан.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here