Насловна Руски Поглед Британија намјерава да употреби вјештачку интелигенцију против руских ПВО система

Британија намјерава да употреби вјештачку интелигенцију против руских ПВО система

0
s-400, Manevri
ПВО систем С-400

Пријетња од руског противваздушног ракетног система С-400 „Тријумф“, покретног обалског ракетног система „Бастион П“ и оперативно-тактичког ракетног система „Искандер“ захтјевају од Велике Британије хитну реакцију, изјавио је помоћник за потенцијал и борбену готовост начелника Генералштаба британског ратног ваздухопловства Џулијан Бол.

Бол је на сајму одбране „Defence & Security Equipment International (DSEI) Exhibition 2019“ саопштио да услови које ствара Русија доводе у питање капацитете Британаца у случају потребе да се брзо реагује на промјенљиву ситуацију, преноси портал „Џејнс 360“.

Он је напоменуо да зоне ограничавања приступа и маневара (А2/АД), које је Русија створила уз помоћ ПРО система С-400, ракетног система „Бастион Н“ и „Искандера“, довести у питање способност Велике Британије да брзо реагује на ситуацију која се мијења.

W3Schools

Џулијан Бол предлаже да се против таквих ограничења бори уз помоћ вјештачке интелигенције, развијања перспективних врста оружја и промјене тактике ратовања.

А2/АД (ограничење и забрана приступа и маневара) је концепт обуздавања противника (обично системом наоружања) стварањем повећане опасности за размјештање или премјештање његових снага у заштићено подручје.

Пентагон је у марту 2019. године тврдио да Русија проширује своје капацитете за смањивање приступа и маневара (А2/АД) у области Балтичког и Црног мора.

Амерички војни стручњаци тврде да је технологија А2/АД дизајнирана тако да ускраћује слободу кретања противника на бојном пољу. Велике зоне забране приступа се у војном жаргону зову „мехури“, или „ракетни мјехури“.

Такозвани мјехури омогућавају кориснику да одбије било какав приступ ваздушном простору у тим областима и значајно ограничи капацитете противника током активне борбе.

С-400 „Тријумф“ је савремени систем противваздушне одбране дугог домета, предвиђен за уништавање авиона, крстарећих и балистичких ракета, укључујући и оне средњег домета, а такође се може користити против копнених циљева. Његов домет је 400 километара и он може да уништава циљеве на висини до 30 километара.

Бастион“ је обалски ракетни систем предвиђен за уништавање бродова различите класе и типова који улазе у састав десантних јединица — конвоја, ударних група бродова и ударних група носача авиона, као и појединачних бродова и копнених радио-контрастних циљева у условима интензивне ватрене и електронске борбе.

„Искандер“ је породица тактичких ракетних система. Главни задатак ових система је уништавање противваздушних и противракетних система одбране противника, као и најважнијих објеката које они покривају, у домету до 500 километара.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here