Насловна Издвојено Британци уложили пуно средстава за рушење Ђукановићевог корумпираног система

Британци уложили пуно средстава за рушење Ђукановићевог корумпираног система

0
london,Britanci
Лондон

Британаци су много новца и ресурса потрошили у борби против организованог криминала на Балкану и у Црној Гори, сматрајући да је та држава под Ђукановићем корумпирана.

Овако је бивши амерички дипломата Вилијем Монтгомери, који је био амбасадор у Црној Гори и Србији записао у својој књизи „Кад овације утихну: Борба са демократском транзицијом“.

„Изазов је био да се полако ради с опозиционим партијама како би се развиле у више демократски оријентисане и ефикасније органзације. Међутим, било је важно да се то уради без пристрасности да се не би стекао утисак да „подржавамо“ опозицију“, пише Монтгомери у својој књизи.

Књига Вилијема Монтгомерија „Кад овације утихну“

„Као и у Србији, наш основни циљ је био да што је могуће прије унапредимо демократску транзицију и оснивање конкурентне економије оријентисане ка тржисту. Један од нус- производа овог процеса били би отворенији медији, развој цивилног друштва и, надајмо се, раст алтернативних политичких партија које су мање засноване на етничкој припадности (правој или умишљеној), а више на политичким ставовима“

То је међутим, значило да у међувремену и даље сарађујемо са Ђукановићевом владом. Та политика је с лакоћом била прихваћена у Вашингтону, али не баш и у извјесним европским престоницама.

„Чинило се да неке од њих, као што је британска, имају политику засновану на идеји да је „Црна Гора под Ђукановићем корумпирана, те је пожељнија било каква алтернатива“.

Ствари су тако стајале највише због тога сто су Британци много више од нас трошили ресурсе и посвећивали пажњу хватању у коштац са организованим криминалом широм региона.

Разлог за то вјероватно лежи у чињеници да организовани криминал на Балкану има директнији утицај на европске земље него на САД. У сваком случају, таква политика у Црној Гори у то вријеме била је контрапродуктивна и осуђена на пропаст, оцјенио је Монтгомери.

Одломак из књиге Вилијема Монтгомерија „Кад овације утихну“

Иако Вашингтон није намјеравао да предузме било какву јавну или приватну акцију против Ђукановића, ниво интересовања за Црну Гору је опао.

Монтгомери појашњава да није помогао ни негативан публицитет због оптужби за шверц цигатета и питања у вези с трговином људима. То је било тако највише због чињенице да нова републиканска администрација није имала искуства са Ђукановићем за разлику од многих људи на високим положајима у Клинтоновој администрацији.

Вилијем Монтгомери

Сви високи званицници из америчке владе које је Ђукановић добро познавао су отишли, а замјенили су их други који нису учествовали у борби за свргавање Милошевића с власти. Ђукановић је одмах осјетио промјену у атмосфери. Тако се, на пример, више није редовно састајао с државним секретаром, записао је Монтгомери.

Прочитајте ЈОШ: 

Душко Кнежевић: Хтјели су и мене лажно да оптуже за државни удар

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here