Насловна Насловна Бока Которска прославља 800 година Светосавља

Бока Которска прославља 800 година Светосавља

0
Podlastva
Обновљени Манастир Подластва посвећен је Светом Великомученику Косовском Лазару, који је према предању поријеклом из Грбља.

У години када обиљежавамо велики јубилеј 800 година аутокефалности Српске православне цркве, дубоко укоријењене у душу Боке Которске и свих Бокеља, и 1500 година постојања манастира Подластва, будући да је изграђен на темељима ранохришћанског храма, његова светост патријарх српски  г. Иринеј ће освештати параклис св. цара Лазара као и обновљене манастирске конаке.

Према предању, манастир је 1350. године обновио српски цар Душан, потомак Светог Саве. Вјековима је Подластва била зборно мјесто свих Грбљана. То је мјесто у коме су ношене најважније одлуке, подизане буне и устанци, мјесто у коме је настао надалеко чувени Грбаљски законик- свједок вјере, морала и етике, али и љубави и бриге Грбљана онога времена. Ове године манастир Подластва ће окупити Грбљане и Бокеље који чувају традицију својих предака.

Вриједним радом намјеснице мати Аквилине и њеног сестринства, а уз помоћ великих ктитора и приложника из Грбља, као и других крајева обновљени су манастирски конаци и пирг са звоником, а направљен је и нови параклис Светог кнеза Лазара, који ће овом приликом бити освећени.

W3Schools

 По народном предању поријекло светог кнеза Лазара веже се за Грбаљ што потврђује његово презиме Грбљановић (Хребељановић).  

Светоставље, Грбаљ и Бока су нераскидиво повезани. Многе народне приче о Светом Сави и његовим дјелима су и даље присутне на цијелој територији историјске Боке  која почиње код Херцег Новог а завршава се у Паштровићима. Вјерује се да је св. Сава управо са обала Грбља отишао на Свету Гору, да је дјеци која је нашао да се играју у недјељу, а нису у цркви, дао кесу дуката да направе цркву – данас на том месту је манастир св. Саве, Савина Главица.

Прослава ће сабрати све Грбљане и све Бокеље из свих крајева, и све њихове пријатеље, како би заједно, на достојанствен и величанствен начин обиљежили велики јубилеј – 800 година аутокефалности наше цркве и духа светосавља којим нас је подарио њен утемељивач Свети Сава и које је наше претке као луча водило кроз вјекове и показивало им пут ка самосвојности и слободи за коју се и даље морамо борити. Свечани дочек патријарха српског господина Иринеја планиран је за 27. септембар у 18 ч након чега ће бити одржане вечерња служба и свечана академија.

28. септембра у 9 часова патријарх српски ће служити свету литургију и чин Великог освећења уз саслужење митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија, као и више епископа и свештеника Српске православне цркве, након чега ће бити уприличена трпеза љубави уз изутетно занимљив културно-умјетнички програм, чији сценарио и режију потписује г-дин Горан Бјелановић.

Кроз поменути програм присутни ће моћи да се ближе упознају са историјом и традицијом манастира Подластва, Грбља и Боке. Цео програм ће бити извођен на двије бине а  моћи ће да се прати и на више видео бимова.

Манастир Подластва и његово непосредно окружење ће у данима пред почетак прославе бити окићен пригодним заставама и свјетлосним ефектима, а манастирски конаци украшени бијелим платном. Како би јавност била на вријеме обавијештена о овом догађају у Будви и Котору биће постављено више од 35 билборда, штампано је 500 плаката, а на интернет порталима ће се објављивати графичка обавјештења и кратки највни филмови.

У програму ће учествовати познати музичари који његују традиционалну народну музику уз извођење изворних пјесама: Никола и Бојана Пековић са групом, Даница Црногорчевић, Србски православни појци и СПД Јединство из Котора, Пјевачко друштво Грбаљ , гуслар Стево Чавор и други.

Присутнима ће се обратити патријарх српски Иринеј, митрополит црногорско-приморски Амфилохије, предсједник Одбора за обнову манастира г-дин Станко Магуд и градоначелник општине Будва г-дин Марко Царевић.

Организатори позивају све људе из Боке и Црне Горе, као и из других крајева који живе у духу православља и светосавља: Србије, Херцеговине, Босне, Косова и Метохије, Скадра, Далмације, Лике, Баније, Кордуна, Срема, Барање, Бачке, Македоније да се, уколико су у прилици, прудруже Грбљанима и Бокељима на овом јединственом скупу.

Како се очекује да посјећеност прославе буде изузетна, за све који желе да дођу биће обезбијеђен паркинг у близини манастира.

Сви посјетиоци прославе добиће пригодне поклоне као успомену на овај највећи јубилеј који се православља у Боки у последњих неколико деценија.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here