Насловна Политика Бивши француски мајор: САД хтјеле да бомбардују СРЈ по сваку цијену

Бивши француски мајор: САД хтјеле да бомбардују СРЈ по сваку цијену

0
НАТО бомбардовање СРЈ

Бивши француски мајор Пјер-Анри Бинел изјавио је да су Американци жељели да бомбардују СРЈ по сваку цијену.

Бинел је као шеф кабинета француског представника при НАТО, својим дјеловањем допринио одлагању бомбардовања СРЈ 1999. године, преноси Б92.

Прије двије деценије је Бинел својој „српској вези“, генералу Војске СРЈ Јовану Милановицу, из људских и моралних побуда, доставио план могућих НАТО циљева у Србији, покушавајући да спријечи бомбардовање.

W3Schools

Бинел је за „Вечерње новости“ на питање да ли је НАТО због његове акције одложио бомбардовање, које је иначе било планирано за 12. октобар 1998. године изјавио да је почетак бомбардовања одложен из више разлога.

Прије свега зато што је Милошевић повукао специјалне снаге са Косова, па је политички комитет НАТО одлучио да заустави операцију, што је изнервирало Американце. После је читава њихова дипломатија довела до онога што се десило у марту. Приближавала се и зима, метеоролошки услови су, такође, играли улогу„, образложио је Бинел.

Како додаје, НАТО је првобитно мисло да ће се цијела акција завршити много раније и да су у Алијанси мислили да ће све бити завршено за мјесец дана.

Суд у Паризу је Бинела због шпијунаже ражаловао и осудио на пет година затвора, од чега три условно.

Из ћелије је, са скраћеном казном, изашао уздигнуте главе на прољеће 2002. године, напустио је војску и почео да ради као геометар.

Прочитајте још:

НЕ ЗАБОРАВЉАМО: У Подгорици и Тивту биће обиљежена 20. годишњица НАТО агресије

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here