Насловна Друштво Барска власт би политички подобног на челу ватрогасаца, професионалност им небитна

Барска власт би политички подобног на челу ватрогасаца, професионалност им небитна

0
Барски ватрогасци

Поводом информације да ће се начелник Службе заштите и спасавања у Бару бирати по колационом споразуму владајућих партија реаговали су барски ватрогасци, њих 36 од укупно 40, који су саопштили да Закон мора бити изнад партијских споразума.

Подсјећају и да је Општина Бар – Секретаријат за локалну самоуправу у марту је расписала конкурс за радно мјесто командир/ка Службе заштите и спашавања.

Услови за мјесто командира СЗС по јавном конкурсу су: VII степен образовања, Факултет заштита од пожара или други сродни смјер и најмање 5 година радног искуства на пословима заштите и спасавања.

W3Schools

“По нашим сазнањима, на конкурс за командира СЗС Бар су се се јавиле двије особе. Први испуњава све услове по слову Закона, а други има политичку припадност партији која је по колационом споразуму добила мјесто начелника тако да су човјека без квалификација наумили устоличити за начелника одговорне службе која због интереса свих грађана захтијева професионалца“,  стоји у саопштењу барских ватрогасаца.

Опасност од пожара је реална и стална опасност која пријети људским животима и материјалним, и природним добрима сваког друштва, али није на жалост и једина“ – стоји у саопштењу барских ватрогасаца.

Управо из тог разлога, наводе, ватрогасне јединице су преименоване у Службе заштите и спасавања, а њихов дијапазон дјеловања у разним акцидентима је јасно дефинисан „Законом о заштити и спаавању ЦГ“ .

Појашњавају да СЗС врше послове који се односе на спасавање, заштиту људи и имовине од пожара, експлозија, хаварија, поплава, земљотреса и других акцидентних и ванредних ситуација, као и других послова у складу са одлукама, законима и прописима.

Ватрогасци сматрају да је постављање нестручне особе на чело СЗС Бар огроман ризик, како за службу, све грађане, тако и за цијели град. Избор за начелника човјека који нема тражену стручну спрему и минимлано пет година праксе у Служби је противзаконито. Они очекују да ће однос према грађанима, њиховим животима и имовини, као и поштовање Закона Црне Горе бити основна смјерница при избору начелника, а не колациони споразум због фотеља политичара.

За ватрогасце, како наглашавају, ово није политичка прича, већ инсистирање на професији и поштовању Закона.

У супротном, питају се – зашто је расписиван конкурс!?

Ватрогасци сматрају да су преварени јер је предсједник општине Бар Душан Раичевић у радној посјети ватрогасцима 27.08.2018. године изјавио да се политика неће мјешати у наш посао, а непуних осам мјесеци касније сазнајемо да смо само још једна ставка у коалиционом споразуму“ – истакли су запослени у барској ватрогасној јединици односно СЗС.

Такође, они су указали да у СЗС Бар има чак седам људи квалификованих за мјесто командира са више од 12 година проведених у служби.

Подсјетимо, на челу барских ватрогасаца већ дуже је Дарко Видаковић, као в.д. начелника. Видаковић је, како „Барски портал“ сазнаје, конкурисао за мјесто начелника, и има неподијељену подршку запослених.

Није у питању Дарко Видаковић, у питању је професионалац, што начелник службе мора да буде. Ово није политика, ово су животи, животи грађана које ми спасавамо, наши животи које ризикујемо кад идемо на интервенције. И претходни начелник Велизар Чађеновић био је из СД-а па се нико није бунио, човјек је знао посао, био је стручан, и нико од ватрогасаца није придавао важност којој партији припада“, казали су раније из Синдиката ватрогасаца.

Међутим, додали су, смета им да долази неко ко нема квалификације за рад у тој служби, осим што га “квалификује партијска припадност“.

Извор: барски портал

Прочитајте још:

Годишњица катастрофалног земљотреса у Црној Гори

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here