Naslovna Izdvojeno Anatomija likova iz transkripta: Zarobljenici komunističkih zabluda

Anatomija likova iz transkripta: Zarobljenici komunističkih zabluda

0
Milan Roćen

Piše: Teodosije

Narcisodionost je kod njih neizmjerna, samozavaravajuća. Ljube sebe u sopstvenom prisustvu, iako čak ni toj samozaljubljenosti ne vjeruju do kraja. S druge strane je neko važan, bivši šef kabineta Vesa, Vidoja.

On i danas upravlja i to iz Moskve. Pred njim se mora biti snishodljiv, pitom, onako uslužno ponizan, jer njega mogu da zovnu kada treba, a da ne uznemiravaju Božanstvo. Do njega je teško doći, osim kada on osjeti da mu trebaju za nešto. Zato je Milan spasilac, posrednik, kao bog Hermes u neokuminstičkoj mitologiji provincijalnosti.

W3Schools

Njemu se ispovijediš, kažeš šta te muči, ali i to oprezno, da te ne bi razumio pogrešno. Jer, može reći prvom, a onda sve propade u prah zabluda i vatru gnijeva.

Sebičnost ove ponizne „junake“ bez stida doista čini jadnim. I o najbližim osobama, podlo i skriveno, mucajući, požale se šta sve od „prijatelja“ doživljavaju. Ali ne bi da ogovaraju.

Milan je već sve shvatio – neko želi više nego što zaslužuje, iako je uhljebljen i prima tri hiljade mjesečno, a ne radi ništa. Sa tim nekim Dragom je pio kafu svako jutro, bilo mu je čast što eto sa njim ima tako istorijski status društvu vječnog komunističkog plamena u Crnoj Gori, koji je u međuvremenu svoje misionarstvo projektivao u „dykljanizaciju“ i koji je i porodio današnjeg Vođu kao nasljednika i čuvara tradicije.

Te dvostruke ličnosti koje bi From nazvao pravim pitomcima njegovog autoritarnog čovjeka, sluganski pokorni prema ovim višim, bili su podlački strogi prema potrošenim kadrovima. Pa i malog Vesa, nekad vaznog rukovodioca MUP-a, skoro sa prezirom primaju na tu „obrednu“ kafu.

To je danas crnogorski, moderno – gaziti sebe pred drugim i drugog pred sobom. Sve je moralno ako donosi korist i uvećava broj posustalih, oklevetanih i obilježenih kao Drago u ovom razgovoru. Jer, važno je da to nije Srećko, tj. neki drugi sagovornik Milanov, koji u isto vrijeme o istom Srećku i istom Milanu saopštava neka nerealna očekivanja ovog Radonjića iz Kuča, gdje se zahvaljujući svima njima ne može već više decenija pobijediti.

I tako u krug! Javno – svi složni, a tajno jedan protiv drugog. Kleveću po navici, znajući da je to najkraći put do moći i privilegija.

Laž i izdaja postale su simbol junaštva „modernih“ Crnogoraca.

Pročitaj još:

EKSKLUZIVNO: Srećko ”Ateks” vodi državnu politiku, Milo obezbjeđuje 3000 evra ”da se ne radi ništa”, Roćen prepoznaje ”sindrom” Rada Brajovića… (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR:

Please enter your comment!
Please enter your name here