Насловна Друштво Америка „испод жита“: Не признаје тзв. војску Косова, али је обучава

Америка „испод жита“: Не признаје тзв. војску Косова, али је обучава

0
тзв. војска Косова. Фото: ЕПА

Америка „испод жита“ подржава формирање и наоружавање тзв.војске Косова. Њихови кадрови се обучавају кроз заједничке вежбе са НАТО-ом и оспособљавају да користе наоружање које ће имати у будућности.

Такозвану војску Косова нико званично не признаје као оружану силу, па чак ни НАТО, али то Алијанси не смета да ту исту непризнату војну формацију упорно позива на војне вежбе које организује штаб НАТО-а у Европи, који је под командом Америке.

Због чега се Косовске безбједносне снаге упорно позивају на регионалне вјежбе НАТО-а, кад их ни сам НАТО не признаје као војску?

W3Schools

Љубан Каран, пензионисани потпуковник КОС, ову контрадикторност подсјећа да већ дуже вријеме говори да политику неке државе према Србији не треба потцењивати према дипломатским потезима јер су често варљиви и маска за њихове праве намјере.

Тако да ово што се дешава са такозваном војском Косова, како је зову, јасно говори да је дијалог запао у кризу по нечијој намјери и да се планира војно решење ситуације на Косову. Због тога они (Америка) испод жита подржавају формирање и наоружавање војске Косова, и посебно њено наоружавање. То нам јасно говори да они са том војском имају јасне планове у будућности и желе да они буду војна сила која ће у будућности контролисати територију Косова“, наводи Каран.

Наш саговорник овоме додаје да је то у супротности са интересима Србије и у томе је основа свеукупног конфликта везано за Косово и Метохију.

„Позивајући такозвану војску Косова на вјежбе они свим државама у НАТО, прије свега онима које не признају Косово, показују да ће то бити права војска Косова. Истовремено показују свој став да је Косово независно и да као такво има војску која раме уз раме учествује, дакле, равноправно са свим другим НАТО државама у свим аспектима њиховог ’дружења‘“, каже Каран.

Ово међутим, нису једини разлози због којих ова непризната војна формација добија позив од НАТО-а за заједничке вјежбе.

Војска Косова још увијек нема тешко наоружање. Ове вјежбе су прилика да се њихови кадрови упознају са коришћењем тешког и осталог наоружања које ће им у будућности бити стављено на располагање, тако да се неће губити вријеме на њихову обуку, него ће чим добију оружје бити спремни да га користе, објашњава Каран.

„Њихова војска се обучава, кадрови се усавршавају, њихове команде и штабови увјежбавају, а ми то још третирамо као некакву војску у зачетку. А то није баш тако“, каже он.

Иначе, припадници БСК су примили позив за заједничке вјежбе од штаба НАТО-а у Европи, којима координира команда америчких снага у Европи. У документу се, међутим, како наводе косовски медији, не наводи на основу ког критеријума се то чини, али се додаје да су незванично сазнали да је то била воља САД.

Прва вјежба на којој ће такозвана војска Косова учествовати раме уз раме са осталим државама НАТО је „Хитан одговор 19“ и она ће трајаће до 6. јуна. Изводи се на територији Хрватске и на подручју Словеније и Мађарске. Следећа „Астрални витез 19“ је вјежба Америчких ваздухопловних снага у Европи (УСАФЕ), која ће бити одржана од 3. до 6. јуна, а потом слиједи „Брзи одговор 19“, која ће се одвијати на неколико локација у Бугарској, Хрватској и Румунији.

Извор: Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here