Насловна Руски Поглед Амерички разарач демонстративно прошао близу Пацифичке флоте Русије

Амерички разарач демонстративно прошао близу Пацифичке флоте Русије

0
Фото: Спутњик
Фото: Спутњик

Ракетни разарач САД „Макамбел“ прошао је у непосредној близини залива Петар Велики у Приморју, гдjе се налази база Пацифичке флоте Русије, саопштила је америчка ратна морнарица.

„Макамбел је прошао на рубу залива Петар Велики како би оспорио претеране морске претензије Русије и подржао права, слободе и законско коришћење мора које се налази на располагању Сједињених Америчких Држава и других земаља“, наводи се у изјави портпаролке америчке Пацифичке флоте Рејчел Макмар.

Према њеним ријечима, овај корак није усмјерен против Русије или других земаља и није повезан са недавним инцидентом у Керчком мореузу, у којем је Русија задржала украјинске ратне бродове који су незаконито прешли границу Русије.

Макмарова је истакла да ће Сједињене Америчке Државе летети, пловити и изводити операције гдје год то дозвољава међународни закон.

„Ту спада и Јапанско море и друга мјеста по цијелом свијету“, додала је она.

Морнарица је навела да Сједињене Америчке Државе не признају руске претензије на воде овог дијела Јапанског мора и сматрају ову територију међународном, пошто се она налази на више од 12 миља од обале Русије. Портпаролка америчке морнарице није прецизирала о каквим претензијама се ради.

Разарач „Макамбел“ припада класи „Арли Бурк“. Његово главно оружје су крстареће ракете „томахавк“. То је главни брод ове класе америчке морнарице, а од 1988. изграђено их је више од 60.

Спутњик за сада није добио коментар руске војске.

Залив Петар Велики је највећчи залив Јапанског мора на руској обали. Налази се између обале једне државе и има ширину изласка од више од 24 наутичке миље. У таквим случајевима држава сматра залив својим територијалним водама.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here