Насловна Друштво AllianceBernstein: Државни дугови САД износе 388 трилиона долара, а не 22,5 трилиона...

AllianceBernstein: Државни дугови САД износе 388 трилиона долара, а не 22,5 трилиона како се тврди

0
Илустрација

Аутор: Иван ДАНИЛОВ

ПОЗНАТА америчка финансијска компанија AllianceBernstein обавила је истраживање које је разоткрило стварне размере државног дуга САД.

Уследио је шок и у специјализованим медијима за такве теме.

W3Schools

Амерички финансијски телеканал CNBC тим поводом је објавио специјални прилог под насловом  „Реални ниво дуга САД можда достиже 2000 одсто (величине националне) економије, наглашава се у извештају Вол-стрита“.

Процена AllianceBernstein привлачи пажњу не само цифрама којима оперише. Ствар је у томе што је `дужничку дијагнозу` поставила веома позната финансијска структура.

AllianceBernstein је основао познати економиста и милијардер Залман Хаим Бернштејн, а она данас  управља активама вредним 586 милијарди долара, што њеној дијагнози придаје озбиљну додатну тежину.

После пажљивог ишчитавања рачуница и  препорука америчких финансијских експерата стиче се  утисак да се ради о припреми јавности за резање социјалних програма и других елемената државе благостања.

По иронији судбине, Залман Хаим Бернштејн је неколико година живота потрошио на реализацију Маршаловог плана: на шеме америчког инвестирања у земље Западне Европе ради уздизања њихових економија и јачања утицаја САД на Старом континенту у контексту конкуренције са СССР.

Само, то је било у прошлости, а данас фирма коју је основао један од утемељивача Маршаловог плана  активно сигнализира да ће за спасавање америчке економије од дужничке гангрене бити потребан скалпел или чак моторна тестера. А неће резати оно што САД дугују власницима својих дужничких обвезница већ –  америчке социјалне гаранције.

CNBC је објаснио како је AllianceBernstein израчунала дуг САД и указала због чега је то важно:

AllianceBernstein је разрадила методологију која је дала резултат: САД дугују 1832 процента  од свог БДП. У ово није урачунат само класични државни дуг, него и обавезе из социјалних програма попут `Социјалног осигурања`, Medicare (здравственог осигурања) и државних пензија“…

Обично се као ниво дуга САД наводи 22,5 трилиона долара, што еквивалентно приближно 106 процената америчког БДП.

Извор: РИА Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here