Насловна Насловна Афера продаје ЕПЦГ: Ривер наплатио милионску провизију за фиктивни посао

Афера продаје ЕПЦГ: Ривер наплатио милионску провизију за фиктивни посао

0
Duška Jeknića
Мило Ђукановић и Душанка Јекнић

Фирми Ривер (River Financial Trading Ltd) уплаћена је вишемилионска провизија за „консалтинг услуге“ приликом приватизације Електропривреде Црне Горе, иако се радило о фиктивном послу.

Наиме, није постојала никаква потреба да инвестиционим фондовима било ко тражи купца за акције Електропривреде Црне Горе, јер се радило о монополистичком предузећу.

И поред тога, Влада Црне Горе, док се на њеном челу налазио Мило Ђукановић, преко фантомске фирме Ривер, наметнула је обавезу инвестиционим фондовима да директно продају своје акције ЕПЦГ унапред одређеном купцу – италијанској А2А. Питање је зашто су инвестициони фондови листом пристали на тако нешто, и тиме себи ускратили приходе, осим ако се не ради о плаћању „политичке заштите“.

W3Schools

Индикативно је да се све то десило у сред тендерског поступка за продају државног пакета акција, што указује да ангажовање Ривера представља класичан фиктивни посао, односно узимање рекета од инвестиционих фондова.

Предсједник Атлас групе Душко Кнежевић потврдио је за портал ИН4С да је Атлас банка директно уплатила провизију од продаје акција ЕПЦГ „по фактури Ривера, на његов жиро рачун“.

Исто су урадили и остали инвестициони фондови, који су имали акције ЕПЦГ.

Уговором се Ривер обавезао да ће фондовима наћи купца по цијени од најмање 7,1 евра по акцији, а за то добити провизију од 0,35 евра по акцији, што је неуобичајено висока накнада од чак 5 одсто за овакву врсту посредовања. То је Риверу донијело 6,8 милиона евра.

Према уговору са фондовима, посао са Ривером се склапа наводно због проналажења купца акција ЕПЦГ, а у каснијем параграфу уговора се истиче да ће Ривер, ако А2А одустане, наћи другог купца акција, што недвосмислено указује на сумњу да је уговор фиктиван, да је купац већ пронађен и да је са њим већ била договорена цијена за откуп акција.

Само два мјесеца касније, крајем јула 2009, за државни пакет акција А2А је понудила 8,4 евра по акцији, што је 1,3 евра више од онога што су добили фондови. То неминовно изазива сумњу да је Ривер добила провизију не само од фондова, већ и од купца акција.

Да се ради о узимању рекета указује и податак да послове у вези провизије Ривера водила Душанка Јекнић, особа од највећег повјерења Мила Ђукановића.

Послове око посредничке фирме Ривер из Лондона, која је узела готово седам милиона евра као посредник за продају акција ЕПЦГ од приватизационих фондова, водила је Душанка Јекнић и директно се договарала са мном око провизије коју је требао да им исплати Атлас фонд. Лице које је било задужено за контакте испред ове посредничке фирме био је Дамир Дадо Асовић, Душанкин рођак који живи у Милану, казао је раније Кнежевић.

Фирма Ривер, у коју су се током 2009. године сливале милионске провизије од продаје акција Електропривреде Црне Горе, основана је 1998. године у Лондону и од тада па до данас не само да је често мијењала своје власнике, него и своје пословно име, регистроване адресе и директоре.

Ова фирма представља типичан примјер фирми какве су у покушају прикривања својих криминалних радњи користили Ђукановић и његови сарадници у Црној Гори и иностранству.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here