Насловна Руски Поглед Аеродром Шереметјево прославио 60. година рада

Аеродром Шереметјево прославио 60. година рада

0
Шереметјево

Остоја Војиновић

Пре 60 година 11. августа 1959. године у Москви је отворен Међународни аеродром Шереметјево.

Тог 11. августа 1959. совјетски авион Ту-104, летећи из Лењинграда, слетео је на аеродром Шереметјево, где су први пут аеродромске службе обављале комплекс комерцијалних и техничких услуга.  Овај датум се сматра рођенданом аеродрома Шереметјево.  1. јуна 1960. завршен је први међународни лет за Шереметјево на релацији Москва – Шенефелд.  Октобра 1967. године посада авиона ИЛ-62 завршила је свој први лет у Париз, а у новембру  исте године извршен је први лет за Њујорк.

Уочи летњих олимпијских игара, 6.маја 1980.године, отворен је други међународни терминал -Шереметјево-2.  18. јула 1980. на аеродрому је опслужено преко осам хиљада страних посетилаца у  тадапњој престоници Олимпијаде.Током месеца Олимпијских игара аеродром је опслужио више од 460 хиљада страних путника.  1996. године аеродром је претворен у отворено акционарско друштво Међународни аеродром Шереметјево.  У августу 2002. године, добио је потврду за право управљања аеродромом  и постао први аеродром у свим временским условима у Русији.

архива

Данас је Међународни аеродром Шереметјево највећи руски аеродром који одржава редовне међународне летове, а његова мрежа рута обухвата више од 200 дестинација.  Готово 150 авиокомпанија их целог света обавља летове са аеродрома Шереметјево у више од 100 земаља.  То је уједно и највећи комплекс ваздушних терминала у земљи – пет путничких терминала (терминали А, Ц, Д, Е, Ф), укупне површине преко 480 хиљада квадратних метара.  метара и капацитет од више од 35 милиона путника годишње.

Од прошле године аеродром Шереметјево носи назив по чувеном руском песнику Александру  Сергејевичу Пушкину, а ове године од стране међународне асоцијације аеродрома проглашен је  најбољим међународним аеродромом.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here