Насловна Колумне 2018. година у знаку коалиционе буле (Закона против невјерника)

2018. година у знаку коалиционе буле (Закона против невјерника)

0
доба инквизиције

Пише: Ранко Рајковић

Није ријеч о држави Црној Гори и њеној историји. Ријеч је о суштини црногорске стварности. Није ријеч о културно-историјском наслеђу и вјеродостојности црногорског идентитета. Ријеч је о друштву убијеђених и неубијеђених грађана Црне Горе. Ријеч је о методима убјеђивања у оно што се покушава прокламовати као историја. Ријеч је о васпостављању црногорског идентитета прилагођеног опстајању дугодеценијске, несмењиве власти.

Уочи нове 2019. године парламентарни представници убијеђених грађана Црне Горе умало не донесоше закон по коме би сурово и беспоговорно кажњавали неубијеђене грађане Црне Горе. Кажњавли би их због недостатка вјере у вјечност Црне Горе и због исказане сумње у изузетност црногорске историје. Недостајао је само један глас да се послије осам вјекова дух инквизиције, по слову закона обнови и утемељи у најмлађој европској држави.

По том, још увијек неусвојеном закону, за све оне који нијесу убијеђени у “јасно утврђене чињенице о Црној Гори” предвиђена је казна од 300 до 5000 еура. За почетак. Касније би, вјероватно, као и много пута у сличним ситуацијама услиједио прогон неубијеђених грађана из црногорских институција, онемогућавање запошљавања, остваривања основних права, прокаженост њихових фамилија, родбине, комшија који би се у интересу сопствене сигурности морали дистанцирати од неубијеђених као реметилаца историјски узвишеног црногорског пројекта.

Баш као и у доба инквизиције, неубијеђени грађани Црне Горе по овом закону немају право користити ни другачије чињеница, ни опште достигнута и јасно утврђена знања. Неубијеђенима се строго забрањује да користе помоћ својих предака, који су се родили, расли и стасавали у људе широм ондашње Црне Горе. Забрањује им се да користе заоставштину предака у којој су своме потомству оставили на увид свједочанства о своме животу, осјећањима и дешавањима у својој отаџбини.

Неубијеђеним грађанима Црне Горе свако позивање на претке увећава казну. Коалициона була (закон) све оно што је различито од догме – “јасно утврђених чињеница о Црној Гори” прогласио је јеретичким и овластио државне институције да се против јеретика беспоштедно боре без обзира долазили они из прошлости или садашњости. У духу инквизиције закон ће живе јеретике кажњавати новчано и затвором све док се не покају и признају да су у заблуди, да су сарадници ђавола, односно непријетељи Црне Горе. Мртве јеретике закон ће кажњавати изопштењем из колективног памћења, брисањем из докумената и јавног помињања. Свако изношење, записа, фотографија, изјава аутентичних свједока и хроничара некадашње, минуле Црне Горе овим законом се строго забрањује а они који се усуде да таква документа објелодане експресно се кажњавају.

Умјесто честитке за Новогодишње и Божићне празнике пред сам крај 2018. године добисмо дакле Скупштинску Коалициону булу о Црногорској инквизицији.

Истрага (инквизиција) неубијеђених грађана Црне Горе по овом закону (були) препушта се полицији на исти начин на који је то у средњем вијеку било препуштено црквеним правосудним институцијама.

Историјски гледано дух оваквог закона далеко је чак и од средњевјековне Црне Горе. Политички гледано овај закон је пријетећи близу савременој Црној Гори . У практичном смислу закон има запањујућу сличност с инквизицијом. Такорећи њено пресликано слово.

Не може се занемарити да би овај закон убијеђене грађане Црне Горе испуњавао романтичарским заносом, надахњивао их пјенушавим патриотизмом и пунио носталгијом. Још теже је занемарити факат да би на неубијеђене грађане Црне Горе закон дјеловао поражавајуће, доносио им страх, револт и фрустрирацију.

Што је Црну Гору довело на праг овог инквизиторског закона?

Догме !

Догма о хиљадугодишњој историји. Догма о самобитности, црногорском витештву и црногорском Камелоту. Догма о црногорском светом Гралу који је настао прије 1000 година. Гралу који се изгубио па био повраћен прије 140 година да би поново био изгубљен прије 100 година а онда за длаку успио бити повраћен прије12 година. И она најтежа међу догмама. Догма о изузетним заслугама и почастима за убијеђене, упркос чињеници да су за повратак црногорског светог Грала једнако заслужни и они неубијеђени макар у проценту 44,5%.

А када се прихватите догми онда затворите ум. Затворени ум краси самодовољност. Затворени ум одбија сагледавање стварности у реалном времену. Затворени ум ужива у измаштаној историји. Старе заставе, грбови, битке, потраге, записи … облаче се у ново рухо. Добијају епитет “Јасно утврђених чињеница о Црној Гори”. Догму “Јасно утврђених чињеница о Црној Гори” од здраворазумске анализе и преиспитивања чуваће коалициона була, строги инквизиторски закон који ће нам током 2019. године висити над главом као Демоклов мач.

У Црној Гори године заиста почињу јануаром !
Јануаром које године ?
Овога пута јануаром 1231. године која је почела незаборавном булом папе Гргура IX!

На нашу жалост и несрећу појава црногорске коалиционе буле (закона) осам вјекова касније, у освит 2019. године, унизила нам је државу тим више што нам закон није стигао као мноштво скорашњих са стране већ се јавио као последица стања нашег духа, наше друштвене свијести, наше просвећености и нашег суживота.
О томе је ријеч !

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here